Tema u fokusu

Šta posjetiti u Sanskom Mostu? Kamengrad, Bobijaško oko, prašumu, pećine…


Sanski Most jedini je grad u BiH koji leži na čak devet rijeka: Sana, Sanica, Dabar, Zdena, Bliha, Majdanska rijeka, Japra, Sasinka i Kozica, te nekoliko kraćih ponornica.

Jedna od najvećih atrakcija Sanskog Mosta vezana je upravo za jednu od njegovih rijeka – Blihu. Riječ je o čuvenom vodopadu udaljenom 14 kilometara od grada gdje Bliha nakon 23 kilometra toka pada niz grbavu stijenu visine 56 metra te izgleda kao da skače. Stoga je ovaj vodopad prozvan Blihin skok. Jedan je to od najviših vodopada u BiH i zaštićen spomenik prirode.

Osim uređene staze koja do vodopada vodi sa puta Sanski Most-Lušci Palanka, do Blihinog skoka vodi i jedinstvena planinarska staza koju nazivaju i „Cvjetnom”. Staza je duga petnaestak kilometara i povezuje prostor srednjovjekovnog grada Kamengrada sa vodopadom Blihe i izletištem Jasice.

Vodopad Blihe

Na brdu iznad sela Donji Kamengrad ugnijezdio se srednjovjekovni grad Kamengrad iz 14. stoljeća, koji je danas zaštićen nacionalni spomenik u BiH. O njemu se danas prepričava predaja kako su ga Osmanlije opsjedale punih jedanaest godina i tek su ga osvojile kada je sa vojskom na bojište došao sultan Fatih. Stoga je u blizini grada u njegovu čast podignuta musalla, jedina preostala iz doba Osmanlija na području Balkana, na kojoj se i danas petkom klanja džuma-namaz, a svake godine održava kulturno-vjerska manifestacija Musalla.

Hrustovačka i Dabarska pećina

Sanski Most u svojoj okolini krije dvije jedinstvene pećine od posebnog značaja za BiH – Hrustovačku i Dabarsku, obje zaštićene kao spomenici prirode. U Hrustovačkoj pećini ukrašenoj stalaktitima i stalagmitima pronađeno je prahistorijsko ognjište na kojem se ložila vatra, dok Dabarska pećina krije izvor istoimene rijeke i jezero u kojem je nekada živjela čovječija ribica, kao i impresivan ulaz.

Banja Ilidža

Sanski Most još jedan je u nizu bh. gradova obdaren ljekovitim vodama i koji ima svoju banju Ilidža. Nadomak grada nalazi se banja Sanska Ilidža, čija je voda blago radioaktivna i posjeduje rijetke minerale.

Dvadesetak kilometara od grada, na području planine Grmeč, nalazi se jedna od najvećih prašuma u BiH koja se prostire na površini višoj od stotinu hektara i u kojoj ima stabala starijih od 500 godina.
Prašuma u svojim njedrima krije i jedinstven prirodni fenomen Bobijaško oko, odnosno estavelu koju kada posmatrate sa okolnih uzvišenja izgleda kao veliko oko, pa vam sine otkud mu ime. U njemu živi čovječija ribica, endemski prahistorijski vodozemac.

Sanski Most je i jedini grad u BiH koji ima džamiju s četiri munare iz 16. stoljeća, a koja je ime dobila po sandžak-begu Hamza-begu Biharoviću. Nalazi se u blizini Sane, u srcu grada, odakle se možete otisnuti na splavarenje rijekom.

Piše: Samra Višnjić