Tema u fokusu

Argerr iz Sarajeva saradnici za inžinjering na dijelu 20-godišnjeg projekta EU


„Inžinjering kojem vjerujete“ glavni je moto kompanije Argerr d.o.o. Sarajevo, specijalizovane u oblasti projektovanja procesnih postrojenja i precizne CNC obrade, koja je u 2022. proširila poslovanje i na segment zavarivanja metalnih konstrukcija.

Izvozno su orjentirana firma, koja svoje usluge i proizvode plasira većinom na evropsko tržište i to u Švedsku i Njemačku, a uskoro planiraju širenje poslovanja i na druge kontinente.

Prema riječima Asima Ćosića, direktora kompanije Argerr d.o.o. Sarajevo, za njih je 2022. bila godina dodatnih ulaganja.

“Puni kapacitet rezultata vidjet ćemo u skoroj budućnosti. U 2022. godini smo ostvarili rast broja zaposlenika i proširili segmente poslovanja. Do kraja godine završavamo važne projekte, dogovaramo nove poslove i planiramo strategiju za 2023., koja će nadamo se biti još sjajnija i pratiti dosadašnji rast naše kompanije”, kaže Ćosić.

Koje najvažnije projekte ste realizovali ili je u toku njihova realizacija u 2022. godini?

“Najvažniji projekti koje realizujemo u inžinjerskom segmentu tiču se projektovanja procesnih postrojenja. Krajem ove godine završavamo trogodišnji projekat, te nastavljamo da pratimo montažu u Europi. U drugoj polovini godine, počeli smo da radimo kao saradnici za inžinjering na dijelu projekta Europske unije koji će trajati 20 godina, a njegova vrijednost je nekoliko desetina milijardi. Ponosni smo što smo dio jednog takvog projekta.”

Možete li ukratko predstaviti kompaniju Argerr?

“Argerr d.o.o. Sarajevo osnovan je 2015. godine i ima dva segmenta poslovanja. Prvi segment je projektovanje procesnih postrojenja sa fokusom na inovaciju, reperaciju i nadogradnju postojećih postrojenja u cilju povećavanja efikasnosti, produktivnosti i sigurnosti. Drugi segment je projektovanje, dizajn, analiza i izrada prototipa, nultih serija, maloserijska i velikoserijska proizvodnja preciznom CNC obradom.

Trenutno imamo 12 zaposlenih sa tendencijom širenja. Ove godine smo proširili naše poslovanje i na segment zavarivanja metalnih konstrukcija. Argerr je izvozno orjentisana firma, te naše usluge i proizvode plasiramo većinom na tržište Švedske i Njemačke.”

Kakva je Vaša poslovna strategija i šta je u fokusu Vašeg poslovanja?

“Argerr d.o.o. u primarnom fokusu ima klijente i njihove potrebe, kao i zaposlenike i kolege koji su temelj uspješnog i efikasnog poslovanja. Zaposlenici dijele istu viziju, te razumiju ciljeve kompanije i učestvuju u njihovom ostvarivanju. U fokusu našeg poslovanja je također i digitalizacija, ulaganje u nove tehnologije i standardizacija. Uporedo radimo na daljnjem pozicioniranju kompanije na izvoznim tržištima, te širimo naše poslovanje na druge kontinente. Okosnicu brenda kojeg stvaramo čine zadovoljni zaposlenici i klijenti.”

Zbog čega klijenti smatraju Argerr pouzdanim poslovnim partnerom?

“Za Argerr, pouzdan partner prije svega znači biti efikasan, sa cjelovitom sljedljivosti u poslovnim procesima. Konstantna i otvorena komunikacija zaposlenika, menadžmenta i klijenata, utvrđeni procesi kontrole kvaliteta i praćenja projekata i rezultata omogućili su Argerru da se kod svojih klijenata smatra pouzdanim i dugotrajnim poslovnim partnerom.”

Pandemija Covid-19 sve je navela na brzo prilagođavanje i donijela neočekivane situacije. Da li ste se uspjeli izboriti sa tim izazovima?

“Da, uspješno smo se izborili sa tim izazovima, omogućili konstantan poslovni rast kompanije i povećali broj radnika. Zanimljiva situacija koja nas je zadesila tokom pandemije bila je ta, da smo morali zbog izvjesnog projekta putovati u jednu zemlju EU, gdje su bila zabranjena putovanja, osim u slučajevima koji su od iznimne važnosti za državu i ekonomiju. Uspjeli smo da dobijemo dokument koji nam je dozvolio ulazak u tu EU državu, zbog toga što su naši inžinjeri bili iznimno bitni za veliki projekt firme koja je u državnom vlasništvu, tako da smo mogli da otputujemo u doba najvećeg lockdown-a i nastavimo da radimo na projektu.”

Kakvi su bili Vaši početci u biznisu i koji su najveći problemi i izazovi s kojima se danas suočavate u svom poslovanju?

“Firmu sam otvorio sa svojom sadašnjom suprugom u doba kada smo još bili studenti. Posudili smo najmanji mogući kapital za otvaranje firme, te počeli raditi sa prvim klijentom koji nam je ubrzo, zbog nesuglasica sa svojim partnerima, otkazao posao. Uslijedila je borba za nove klijente i prijavljivanje na grantove, ali smo bez obzira na mnoge prepreke na koje nailaze većina poduzetnika, bilježili konstantan i organski rast tokom godina, zahvaljujući radu, napretku i usavršavanju naših vještina. Nakon sedam godina poslovanja, izazovi sa kojima se suočavamo u poslovanju su održavanje kvaliteta i zadovoljstvo uposlenika i klijenata, bez obzira na rast i povećavanje broja klijenata, uposlenika i kapaciteta, posebno u trenucima skokova u potražnji naših usluga i proizvoda.”

Da li ste uspjeli ostvariti sve ciljeve koje ste kao menadžer zamislili?

“Mislim da uspješan menadžer koji voli svoj posao ne može imati sve ciljeve ispunjene, obzirom da sa rastom kompanije i ispunjenjem nekih ciljeva uvijek nastaju novi, i to je jedna od sila koje guraju kompaniju naprijed. Postoji više pravaca za usavršavanje kod svakog menadžera i uvijek ima prostora za dodavanje novih kockica u mozaiku liderstva.”

Kakvi su planovi menadžmenta Argerr-a za 2023. i kakva je Vaša vizija razvoja kompanije u narednih nekoliko godina?

“Prioritet i fokus našeg poslovanja u 2023. će biti daljnji rast kompanije, izlazak na nova tržišta i ostale kontinente i širenje našeg poslovanja u segmentu zavarivanja konstrukcija. Također, planiramo dodatna ulaganja u tehnološki park, kao i u obuke uposlenika. U narednih nekoliko godina, naša vizija je da ulaganjem u kvalitetu, usavršavanjem vještina i kompetentnosti, postanemo globalno prepoznat partner u proizvodnji metalnih dijelova i konstrukcija, te pružanju usluga u oblasti projektovanja procesnih postrojenja.”

Razgovarala: Irena Vasić-Dobrić