Novosti

Iz kompanije za naplatu potraživanja procurili podaci o 77.000 dužnika


Iz agencije za naplatu potraživanja B2 Kapital u javnost su procurili lični podaci o 77.317 fizičkih osoba, a riječ je o dosad najvećem curenju ličnih podataka u Hrvatskoj.

Kako doznaje Index, iz te tvrtke izašli su podaci koji sadržavaju ime i prezime, OIB, datum rođenja, adresu stanovanja, naziv i OIB poslodavca, broj telefona/mobitela, e-mail, dugovanje prema B2 Kapitalu, iznos glavnice te iznos zateznih kamata.

Agencije za naplatu potraživanja otkupljuju dugove loših kredita od banaka i teleoperatera i potom ih same naplaćuju.

Osim činjenice da je riječ o dosad najvećem curenju ličnih podataka u Hrvatskoj te će trebati utvrditi kako su se ti podaci našli u javnosti, pitanje je li ta agencija smjela obrađivati podatke na ovakav način, odnosno da se uz iznos duga nalaze i podaci o e-mailu i broju mobitela. Postavlja se i pitanje kako je B2 Kapital došao do tih podataka.

Iz Agencije za zaštitu podataka (AZOP) rekli su za Index da su započeli istragu, dok su iz B2 Kapitala potvrdili da je došlo do neovlaštenog otuđenja ličnih podataka njihovih dužnika te da surađuju sa svim institucijama. Kako su se podaci o dužnicima agencije za naplatu potraživanja našli u javnosti, zasad nije poznato, no iz B2 Kapitala kažu da je prodaja tih ličnih podataka trećim osobama s njihove strane isključena.