Tema u fokusu

Internacionalni Univerzitet Travnik ima reputaciju akademske izvrsnosti


U oblasti visokog obrazovanja Internacionalni Univerzitet Travnik (IUT) u relativno kratkom periodu, od osnivanja 2006. godine do danas, postao je prepoznatljiv van granica BiH i svrstao se među regionalne lidere po kvalitetnom obrazovanju na svim nivoima akademskih studija.

O toj prepoznatljivosti govore i brojna međunarodna priznanja koja su dodijeljena ovoj cijenjenoj visokoškolskoj ustanovi, kao i potpisani međunarodni protokoli o saradnji sa svjetski priznatim univerzitetima.

Prema riječima prof. dr. Rajka Kasagića, rektora Internacionalnog Univerziteta Travnik, fokusiranost ka evropskim i svjetskim nivoima izvrsnosti je njihov imeprativ.

“Internacionalni Univerzitet Travnik je osnovan sa ciljem da obrazovanje bude najbolji i najprepoznatljiviji brend BiH, ugrađujući pri tome u svoj rad elemente internacionalizacije, zaposlenosti i koncepta održivosti. Naš univerzitet je priznata obrazovna institucija širom svijeta. Uspješno realiziramo čvrste međunarodne odnose s najpoznatijim univerzitetima u svijetu, kroz razmjenu studenata i profesora, ali i kroz međunarodne istraživačke projektne aktivnosti i ponosni smo na naša partnerstva širom svijeta”, rekao je Kasagić.

Predstavljajući za čitaoce Poslovnih novina Internacionalni Univerzitet Travnik rektor Kasagić, je rekao:

“Počeci Internacionalnog univerziteta Travnik datiraju iz 2006. godine osnivanjem Fakulteta za privrednu i tehničku logistiku. Uz konstantni i predani rad menadžmenta i stručnog tima, danas u sastavu IUT-a djeluje sedam organizacionih jedinica: Pravni fakultet Travnik, Ekonomski fakultet Travnik, Saobraćajni fakultet Travnik, Ekološki fakultet Travnik, Fakultet za medije i komunikacije Travnik, Fakultet informacionih tehnologija Travnik i Fakultet politehničkih nauka Travnik sa odsjecima: Mašinstvo, Elektrotehnika, Građevinarstvo i arhitektura, Logistika, Inžinjerski menadžment i Sigurnost i zaštita na radu. Ukupan broj studenata upisanih na sva tri ciklusa studija na organizacionim jedinicima IUT-u je oko 2000.
Orgaizacija i izvođenje studijskih programa od samog početka temeljena je na Bolonjskoj deklaraciji. IUT je akreditovan od 2016. godine, kada mu je dodijeljena institucionalna akreditacija, a reakreditovan 2020. na period od pet godina, čime je postao prvi reakreditovani univerzitet na području Srednjobosanskog kantona.”

Za koje studijske programe na sedam fakulteta se studenti mogu opredijeliti?

“Ukupan broj studijskih programa na sva tri ciklusa studija i po modelima 3+2, odnosno 4+1 (za prvi i drugi ciklus) iznosi 242. Izdvojit ću nekoliko studijskih programa na organizacionim jedinicama IUT-a:
Na Ekonomskom fakultetu studenti mogu odabrati: Bankarstvo i osiguranje; Finansije, računovodstvo i revizija; Turizam i hotelijerstvo; Menadžment u obrazovanju, Menadžment u zdravstvu i dr. Na Pravnom fakultetu dostupni su sljedeći studijski programi: Opće pravo, Državno i međunarodno javno pravo, Građansko pravo, Krivično pravo. Studenti na Fakultetu za medije i komunikacije mogu upisati studijske programe kao što su Mediji i novinarstvo, Komunikacije, Odnosi s javnošću. Fakultet informacionih tehnologija nudi studentima: Informacione tehnologije; Računarski sistemi i mreže; Softversko programiranje. Na Ekološkom fakultetu može se upisati studij: Primjenjena ekologija; Zaštita životne sredine; Ekološki inžinjering. Saobraćajni fakultet nudi studentima mogućnost izbora i upisa na: Drumski i gradski saobraćaj; Sigurnost u drumskom saobraćaju; Vazdušni sabraćaj. Fakultet politehničkih nauka, nudi najširi i najveći izbor studijskih programa, od kojih izdvajam sljedeće: Motori i vozila; Proizvodno mašinstvo; Mašinske konstrukcije; Građevinarstvo; Arhitektura i urbanizam; Telekomunikacije; Privredna i tehnička logistika, Sigurnost; Zaštita na radu; Proizvodni menadžment, Energetski menadžment…”

Da li je interes studenata podjednak za sve studijske programe?

“Gotovo podjednako vlada interesovanje za sve studijske programa, s tim da blago prednjači zainteresiranost studenata za tehničke fakultete u odnosu na društvene, posebno za Saobraćajni fakultet i Fakultet politehničkih nauka. Naglim razvojem informacionih tehnologija i s pojavom pandemije COVID 19, porasla je i zainteresiranost za Fakultet informacionih tehnologija, što je rezultiralo povećanim brojem upisanih studenata u odnosu na raniji period.”

Koje pogodnosti nudi IUT studentima tokom studija?

“IUT nudi brojne pogodnosti za studente od kojih je svakako i dodjela stipendije u punom iznosu školarine tokom trogodišnjeg/četverogodišnjeg trajanja studija i ciklusa studija za učenike, odnosno buduće studente, koji su srednje školovanje završili odličnim uspjehom, Svake akademske godine Univerzitet stipendira oko 80 studenata, a najboljim se pruža mogućnost zaposlenja na Univerzitetu po završetku studija.”

Po čemu se razlikujete od veoma jake konkurencije u ovoj oblasti?

“Ono što izdvaja IUT u odnosu na druge Univerzitete jeste kvalitet obrazovanja koji pružamo. Naši studenati se po završetku studija lako prilagođavaju radu u lokalnim i međunarodnim kompanijama ili bez ikakvih problema, nastavljaju studije na prestižnim svjetskim univerzitetima, te po nostrifikaciji diploma, veoma lako dolaze i do posla. Univerzitet ostvaruje saradnju sa mnogim privrednim, naučnim i obrazovnim institucijama i asocijacijama u zemlji i inostranstvu, koje našim studentima nude različite stipendije i mogućnost zaposlenja odmah po završetku fakulteta. Studenti, u okviru programa mobilnosti “Erasmus+”, mogu besplatno studirati na nekom evropskom univerzitetu, a ispite koje polože na drugim fakultetima/univerzitetima im se priznaju po povratku na naš Univerzitet.”

Kakva je Vaša poslovna strategija i politika kvaliteta?

“Poslovna strategija Univerziteta se temelji na postizanju najvećeg mogućeg kvaliteta i standarda u radu. IUT politiku kvaliteta provodi neprekidnim poboljšavanjem i obezbjeđenjem kvaliteta studijskih programa, kvaliteta nastavnika i nastavnog procesa i odnosa prema studentima, kontinuiranom evaluacijom i inoviranjem nastavnih planova i programa, Kontinuirano radimo i na osiguravanju kvaliteta naučno-istraživačkog rada i internacionalizaciji, kao i kvaliteti razvoja infrastrukture i ulaganja u fizičke resurse.”

Koji su bili najveći izazovi na početku rada IUT?

“Odgovor ću započeti rečenicom koju je pokojni osnivač i prvi rektor ovog Univerziteta, akademik, prof. dr. sc. Ibrahim Jusufranić rekao na početku svog obraćanja povodom otvaranja nove zgrade IUT-a: “Put od ideje do otvaranja fakulteta u Travniku, nije bio nimalo lak, ali je i više nego opravdan.” U početku osnivanja IUT bio je izražen problem prostornog kapaciteta, obzirom da u gradskoj zoni Travnika nije bilo zgrade koja je udovoljavala standardima i kriterijima za jedan univerzitetski objekat, te je iznajmljena i adaptirana zgrada u mjestu Dolac na Lašvi. Istodobno je započela izgradnja ove zgrade u kojoj smo mi danas.”

Kakva su Vaša iskustva kao menadžera od kada ste na čelu IUT-a?

“S obzirom na to da funkciju rektora IUT-a obnašam tek dvije godine, mogu reći da je moje iskustvo kao menadžera IUT-a dosta skromno, ali ono što želim istaknuti je pozitivno iskustvo sa ljudskim resursima Univerziteta.”

Da li ste uspjeli ostvariti ciljeve koji su bili utvrđeni Strategijama razvoja?

“Svi ciljevi koji su bili utvrđeni Strategijama razvoja IUT-a su 100% ostvareni. Unutar budućeg razvoja Univerziteta fokusirat ćemo se na internacionalizaciju Univerziteta, uvođenje nastave na engleskom jeziku na svim ciklusima studija, te raditi na organizovanju zajedničkih studijskih programa sa prestižnim međunarodnim univerzitetima kako bi našim studentima omogućili sticanje dvostrukih diploma.”

IUT je realizovao brojne projekte u proteklom periodu. Možete li izdvojiti najvažnije?

“Izdvojit ću ECOBIAS projekat, koji je u finalnoj fazi realizacije, a čija je vrijednost 953. 004 eura. Cilj ovog projekta je razvoj master kurikuluma iz ekološkog praćenja i bioprocjene vode za visokoškolske ustanove Zapadnog Balkana, te nabavka naučno-istraživačke opreme usmjerene za ekološki monitoring voda i opremanje sedam laboratorija na univerzitetima.”

Kako ocjenjujete poslovanje Internacionalnog Univerziteta Travnik u 2022.?

“Možemo reći da je 2022. bila godina dobrih poslovnih poteza i napretka IUT-a, koji se nastavlja iz godine u godinu. Prihod se u odsnosu na 2021. godinu povećao, dobit je narasla, a zaposlen je i određen broj novih nastavnika i administrativnih uposlenika.”

Kakvi su planovi i očekivanja menadžmenta IUT-a za 2023. i kakva je vizija razvoja ovog univerziteta u narednih nekoliko godina?

“IUT promišlja svoju sadašnjost i budućnost kroz Strategiju razvoja za period od 2022-2026. godine, kojom su pobrojana težišta na koje je potrebno staviti akcenat, a to su: obrazovanje, resursi i saradnja, uz ostale strateški važne dokumente. IUT će nastaviti jačanje kapaciteta kroz nabavku potrebne opreme za naučnoistraživački rad i nastavni proces, partnerstvo u projektima na evropskom/svjetskom nivou…
Vizija razvoja IUT-a u budućnosti je da (p)ostanemo univerziteta sa globalnom reputacijom akademske izvrsnosti, želimo (p)ostati dio svjetskog i evropskog akademskog prostora i trajno zadržati poziciju regionalnog lidera u visokom obrazovanju.”

Razgovarala: Irena Vasić-Dobrić