Podrška start-up kompanijama u BiH: Objavljen javni poziv za dodjelu bespovratnog novca Evropske unije

Podrška start-up kompanijama u BiH: Objavljen javni poziv za dodjelu bespovratnog novca Evropske unije

U okviru projekata EU4BusinessRecovery i EU4AGRI-Recovery, koje finansiraju Evropska unija i Savezna Republika Njemačka objavljen je javni poziv za dodjelu bespovratnog novca Evropske unije u Bosni i Hercegovini za podršku start-up kompanijama u poljoprivredno-prehrambenom sektoru, saopćio je UNDP.

Podrška je vrijedna 1,3 miliona KM, a Evropska unija će omogućiti razvoj preduzetničkih ideja sveobuhvatnim paketom tehničke i finansijske podrške.

Na javni poziv mogu se prijaviti fizičke osobe, samostalni preduzetnici, obrti i preduzeća koja su registrovana manje od godinu dana.

U okviru ovog javnog poziva, podnosiocima prijava će biti na raspolaganju specijalistički višednevni preduzetnički trening-program i tehnička pomoć. Nakon učešća u edukaciji i tehničkoj podršci projekta, najbolje ocijenjenim biznis-planovima bit će pružene mentorska podrška tokom prva dva mjeseca implementacije te finansijska podrška od 20.000 do 80.000 KM, što će biti namijenjeno za pokretanje biznisa finansiranjem troškova nabavke proizvodnih mašina i ostale opreme neophodne za početak poslovanja.

Javni poziv s pratećom dokumentacijom dostupan je direktno putem web-stranice eu4agri.ba. Svi zainteresovani za učešće u javnom pozivu treba da prijave s potrebnom dokumentacijom dostave putem online platforme javnipoziv.undp.ba od 19.12.2022. do 17.02.2023. godine.

Cilj projekata EU4AGRI-Recovery & EU4BusinessRecovery su modernizacija poljoprivredno-prehrambenog sektora i poboljšanje ruralne ekonomije povećanom konkurentnošću poljoprivredne proizvodnje, poslova i usluga, ublažavajući negativne ekonomske efekte pandemije COVID-19 na poljoprivredno-prehrambena preduzeća i operatere ruralnog turizma, te osiguravajući kontinuitet njihovog poslovanja.

Projekte provodi Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u Bosni i Hercegovini (BiH) u partnerstvu sa Češkom razvojnom agencijom (za EU4AGRI-Recovery) i Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) (EU4BusinessRecovery) GmbH, Međunarodnom organizacijom rada (ILO) (za EU4BusinessRecovery).

Izvor i foto: Fena

Najnoviji tekstovi

Pin It on Pinterest

Share This

Share!

Podjeli ovaj sadržaj sa prijateljima.