Industrija

Sarajevska kompanija STEP proizvela vlastiti uređaj za sigurniji cestovni prelaz preko pruge


Stručnjaci sarajevske kompanije STEP d.d. proizveli su vlastiti vanjski uređaj za osiguranje cestovnih prelaza preko pruge. Radi se o posebnom uređaju radnog naziva EHPB 19-03 koji je prošao sva potrebna ispitivanja,
a certificiran je po najstrožijim evropskim normama.

“Trenutno se na tržištu mogu pronaći pogoni polubranika koji se svojom konstrukcijom i načinom rada nisu značajnije promijenili u posljednjih 30 godina, a možda i duže. Upravo ovo smo u našoj kompaniji prepoznali kao jedinstvenu poslovnu priliku. Oformili smo tim inžinjera i tehničara različitih profila sa ciljem da dizajniraju, proizvedu i testiraju novi proizvod. Tako se na testnom poligonu kompanije STEP našao gotov proizvod pod nazivom EHPB 19-03. Zahvaljujem se svima koji su dali svoj doprinos u ovoj svojevrsnoj inovaciji. Ovim smo potvrdili našu lidersku poziciju na tržištu Bosne i Hercegovine u oblasti cestovne i željezničke sigurnosne i telekomunikacijske infrastrukture”, riječi su Tarika Karića direktora kompanije STEP d.d. Sarajevo.

EHPB 19-03 automatski vanjski uređaj za osiguranje cestovnih prelaza preko pruge

Pogon polubranika EHPB 19-03 automatski je uređaj izveden kao elektro-hidraulični tip. Svojom jedinstvenom konstrukcijom otklanja gotovo sve u dugogodišnjoj eksploataciji primijećene nedostatke pogona polubranika elektromehaničkog tipa. Pri tome su ispunjeni svi zahtjevi koji se postavljaju pred ovakve uređaje kako bi se mogli ugrađivati na željezničkim prugama u BiH i regiji.

“Već sada imamo ogroman interes za proizvodnjom i ugradnjom ovog uređaja od željezničkih kompanija u BiH i u regiji. Nakon patentiranja, krećemo u masovnu proizvodnju uređaja. Vjerujemo da ćemo osim povećanja obima proizvodnje, kao i potrebe za rastom i razvojem naše kompanije, na ovaj način značajno doprinijeti sigurnosti u saobraćaju na cestama i prugama svugdje gdje budu ugrađeni naši uređaji”, ističe direktor Karić.

STEP Izgradnja, montaža i proizvodnja elektro i mašinske opreme d.d. Sarajevo sa više od 40 godina iskustva u svojoj branši, osim tržišta Bosne i Hercegovine, uspješno posluje i nudi efikasna rješenja i na tržištima
Hrvatske, Srbije, Slovenije kao i u zemljama EU.