Novosti

Švicarska milionskim iznosom podržala povećanje zapošljivosti učenika Zapadnog Balkana


Sa 9,7 miliona franaka za finansiranje projekata kooperativne obuke na zapadnom Balkanu: u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Kosovu, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji i Srbiji, Švicarska se pridružila Regionalnom Challenge fondu, te tako obim Fonda od 39 miliona eura, dobijen finansijskim doprinosom Vlade Njemačke, povećala na oko 49 miliona eura.

Švicarska podržava zemlje partnere u strukovnom obrazovanju i integraciji mladih ljudi na tržište rada, a RCF će nadopuniti i poboljšati rezultate švicarskih bilateralnih programa u regiji, dok će iskustvo i mreže švicarskih programa u regiji biti na raspolaganju ovom fondu.

Kako napominju iz Ambasade Švicarske u BiH, Regionalni Challenge fond (RCF) je finansijski instrument osmišljen za povećanje zapošljivosti učenika srednjih strukovnih škola ponovnim uvođenjem pristupa kooperativne obuke u ekonomije zapadnog Balkana.

RCF potiče konkurentnost poduzeća finansiranjem ulaganja u opremu i infrastrukturu za odabrane projekte kooperativne obuke koji se provode kroz partnerstva između institucija za strukovno osposobljavanje i poduzeća.

Bespovratna sredstva biće dodijeljena kroz regionalni natječaj.

Foto: Fena