Novosti

Luka Brčko dobija tri mliona eura za modernizaciju


Luka Brčko dobila je grant u vrijednosti od tri miliona eura za modernizaciju i obnovu dotrajalih dijelova. Ugovor o milionskom grantu potpisali su danas u Sarajevu zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda i direktorica Ureda Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u BiH Manuela Naessl.

Sredstva će biti iskorištena za rehabilitaciju cestovnog i željezničkog pristupa luci, kao i infrastrukturu unutar same luke. Tokom rata na prostorima bivše Jugoslavije (1991-1995), i pet godina poslije, zbog neriješenog međudržavnog statusa rijeke Save plovidba je obustavljena i nisu vršene pretovarne aktivnosti rijeka – obala.

Donacijom Vlade Italije 2001. obnovljene su i ponovo stavljene u funkciju portalne dizalice, čime su se ponovo stekli uslovi za aktivno učešće Luke Brčko u transportnom sistemu BiH. Od 2004. luka posluje pod nazivom Javno preduzeće Luka Brčko d.o.o. Brčko Distrikt. U septembru 2006. luka je dobila međunarodni status. Radovi na modernizaciji započeti su 2021.

Foto: Fena