Novosti

PDV prijave upotrebom kvalifikovanih elektronskih potvrda obavezne od 1. januara za „velike obveznike neizravnih poreza“


„Podnošenja PDV prijava upotrebom kvalifikovane digitalne potvrde (potpisa), postaje obavezno od 1. januara 2023. godine za „velike obveznike neizravnih poreza“, kaže za Poslovne novine Amela Muftić, direktorica Halcom d.o.o. Sarajevo.

Amela Muftić, direktorica Halcom d.o.o. Sarajevo

Halcom d.o.o. Sarajevo je vodeći provajder elektronskog bankarstva i izdavatelj kvalifikovanog elektronskog certfikata u BiH, koji je u oktobru 2019. godine upisan u Registar ovjeritelja pri Ministarstvu za promet i komunikacije BiH. Prema riječima Amele Muftić, direktorice Halcom d.o.o. Sarajevo, time su postali prva ovlaštena kompanija, koja na teritoriji BiH može izdavati kvalifikovane elektronske potpise za pravna i fizička lica.

„Obaveza podnošenja PDV prijava upotrebom kvalifikovane digitalne potvrde (potpisa). od 01.01.2023. godine odnosi se na „velike obveznike neizravnih poreza“, a od 01.01.2024. godine i na sve ostale poreske obveznike“, kaže Muftić.

Jedna od prednosti Halcom kvalifikovane digitalne potvrde, kako dalje navodi Muftić, je potpisivanje platnih naloga i obavljanje svih radnji u Halcom elektronskom bankarstvu Hal E-bank.
„Pri tome, savjetujemo da kompanije koje su do sada koristile nekvalificirane potvrde za rad u Hal E bank, sagledaju svoje poslovne potrebe, te pravovremeno izvrše zamjene nekvalifikovane sa kvalifikovanom potvrdom“, kaže Muftić.

Prednost Halcom kvalifikovane digitalne potvrde je potpisivanje platnih naloga i obavljanje svih radnji u Halcom elektronskom bankarstvu Hal E-bank

Još jedna važna prednost Halcom kvalifikovane digitalne potvrde je da je zakonski usklađena i kao takva jednaka svojeručnom potpisu.

„Ostale prednosti Halcom kvalifikovane digitalne potvrde su mogućnost prijave na svim postojećim i budućim portalima i elektronskim servisima koji budu zahtijevali upotrebu kvalifikovane potvrde, zatim mogućnost odabira vrste medija: kartica i čitač, USB stik, mobilna aplikacija HalcomOne. Certifikat je izdat od strane Halcom CA Slovenija koji je uvršten na Trusted Listu EU. Time je validnost potpisa priznata, kako na teritoriji cijele BiH, tako i u svim zemljama članicama EU“, naglasila je Muftić, dodajući da za informacije i narudžbu kvalifikovanih elektronskih potvrda, svi zainteresovani mogu posjetiti web stranicu:
https://www.halcom.com/ba/
https://www.halcom.com/ba/kvalifikovana-digitalna-potvrda/
https://one.halcom.ba/
ili kontaktirati Halcom d.o.o. Sarajevo na: [email protected]; info broj 033 263 063

Piše: Irena Vasić-Dobrić