Auto

Porsche počinje sa proizvodnjom klimatski neutralnog e-goriva


Automobilski gigant Porsche sa još nekoliko partnera započeo je proizvodnju klimatski neutralnog „e-goriva“ s ciljem zamjene benzina u vozilima s tradicionalnim motorima sa unutrašnjim sagorijevanjem.

Njemački proizvođač automobila, u vlasništvu kompanije Volkswagen, rekao je da je pilot fabrika u Čileu započela komercijalnu proizvodnju alternativnog goriva. Do sredine decenije Porsche planira da proizvede milione galona e-goriva.

E-goriva su vrsta sintetičkog metanola proizvedenog složenim procesom koji koristi vodu, vodonik i ugljen-dioksid. Kompanije kažu da je omogućen gotovo CO2 neutralan rad motora na plin. Vozila bi i dalje trebalo da koriste ulje za podmazivanje motora.

U pilot fazi, Porsche očekuje proizvodnju oko 130.000 litara (34.342 američkih galona) e-goriva. Planovi su da se dođe na oko 55 miliona litara (14,5 miliona američkih galona) do sredine decenije i oko 550 miliona litara (145,3 miliona američkih galona) otprilike dvije godine kasnije.

Rukovodioci kompanije kažu da e-goriva mogu da se ponašaju poput benzina, omogućavajući vlasnicima vozila ekološki prihvatljiviji način vožnje. Takođe mogli bi da koriste istu infrastrukturu za gorivo kao plin, što je velika prednost u poređenju s milijardama dolara ulaganja potrebnih za izgradnju mreže stanica za punjenje električnih vozila.

Izvor: biznis.rs