Novosti

Kina: Širenje COVID-19 opasno uzdrmao stanje na azijskoj berzi


Rast broja zaraženih od Covid-19 u Kini i jačanje inflacijskih pritisaka u Japanu doveli su do toga da su na azijskim berzama pale cijene dionica, a isto se desilo i na Wall Streetu.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7.00 sati u minusu 0,7 posto.

Pritom je na Tokijskoj berzi Nikkei indeks oslabio 0,9 posto, dok su cijene dionica u Šangaju, Australiji, Hong Kongu i Južnoj Koreji pale između 0,3 i 1,6 posto.

Na kineskim su berzama cijene dionica pale zbog rasta broja oboljelih od Covid-19, nakon što su vlasti olabavile restriktivne mjere.

Analitičari kažu da je ukidanje tih mjera dugoročno dobro za ekonomski rast, ali da će idući mjeseci biti vrlo izazovni i na zdravstvenom i na ekonomskom frontu.

Podaci s tržišta rada pokazali su, pak, da je prošle sedmice broj zahtjeva za pomoć nezaposlenima porastao na 216.000, manje od očekivanih 222.000.

Ti podaci pokazuju da su ekonomija i tržište rada i dalje vrlo snažni, što će i dalje podržavati visoku inflaciju.

To, pak, znači da bi Fed mogao povećati kamate na više nivoa nego što se očekivalo i da bi se na tim nivoima mogle zadržati duže nego što se očekivalo.

I dok ove godine solidno raste, iduće bi ekonomija mogla uroniti u recesiju.

– Tržište prelazi iz faze zabrinutosti oko toga koliko će Fed povećati kamate u fazu zabrinutosti u vezi recesije iduće godine u SAD, ali vjerovatno i globalno. A to znači i da su procjene zarada kompanija za iduću godinu previsoke – kaže Matt Stucky, portfelj menadžer u kompaniji Northwestern Mutual Wealth Management Company.

Cijene su nafte, pak, porasle, nakon jučerašnjeg pada. Cijena barela na londonskom tržištu ojačala je 1,04 posto, na 81,85 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 1,14 posto, na 78,35 dolara, javlja SEEbiz.