Novosti

Staša Košarac: Smanjenje carinskih stopa može puno značiti za domaću proizvodnju


Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac pozdravio je politiku Vijeća ministara BiH da podrži Odluku o privremenoj suspenziji i privremenom smanjenju carinskih stopa kod uvoza određenih roba do 31. decembra 2023. godine.

Tom odlukom obuhvaćene su 63 tarifne oznake u sektorima tekstilne, obućarske, hemijske, metalne, prehrambene i grafičke industrije, kao i elektroindustrije.

Prema riječima ministra Košarca, odluka će omogućiti povoljnije i konkurentnije poslovanje privrednih subjekata, te poboljšanje uslova poslovanja domaće proizvodnje, kao i očuvanje postojećih i otvaranje novih radnih mjesta, jer se odnosi na oko 40.000 radnika.

Robe koje su obuhvaćene ovom odlukom su sirovine i materijali, koji se koriste u domaćoj proizvodnji, a koji se ne mogu nabaviti na domaćem tržištu u količinama i kvalitetu potrebnom za proizvodnju gotovih proizvoda.

Odlukom je definisano da, bez obzira na rok primjene, Vijeće ministara BiH može u toku godine preispitati primjenu odluke, te na prijedlog Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, donijeti odluku o prestanku primjene tarifne suspenzije za konkretnu robu, ako više nije u interesu domaće privrede ili zbog tehničkog razvoja proizvoda, izmijenjenih okolnosti ili ekonomskih trendova na tržištu, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.