Novosti

U 2023. godini očekuje se blagi pad inflacije, ali koja će i dalje biti iznad prosjeka za BiH


Preliminarna procjena Centralne banke Bosne i Hercegovine (CBBiH) je da će ekonomska aktivnost znatno usporiti u zadnjem kvartalu tekuće godine, do stope od 2,9 posto na godišnjem nivou, usljed smanjenja broja narudžbi iz inostranstva te visoke inflacije.

U četvrtom kvartalu vide se naznake usporavanja inflacije i očekivanja su da će se to nastaviti u prvoj polovini naredne godine. Prema saopštenju iz Centralne banke BiH procjenjuje se da je godišnji rast realne ekonomske aktivnosti u trećem kvartalu 4%, te da će ekonomska aktivnost usporiti u četvrtom kvartalu do stope od 2,9% na godišnjem nivou. Daljnje usporavanje inflacije očekuje se u prvoj polovini naredne godine, prvenstveno zbog baznog efekta iz 2022. te efekata već izmijenjenih i najavljenih monetarnih politika vodećih centralnih banaka. Uprkos očekivanom usporavanju inflacije u 2023., ona će i dalje biti znatno iznad višegodišnjeg prosjeka za BiH.

Bitan uticaj na kretanje inflacije u narednoj godini mogu imati cijene električne energije na domaćem tržištu koje su, prema službenim podacima za 10 mjeseci u 2022., čak blago pale u odnosu na isti period 2021. (pad od 0,5 posto).

U saopštenju se navodi da bitan uticaj na inflaciju u narednoj godini mogu imati cijene električne energije na domaćem tržištu, koje su prema službenim podacima za prvih deset mjeseci 2022. čak blago pale u odnosu na 2021. godinu.
“Trenutno nemamo informacije na osnovu kojih bismo procijenili uticaj eventualnog povećanja cijena električne energije na domaćem tržištu na robe i usluge proizvedene i pružene u zemlji, a što je svakako bitan fatktor pri procjeni inflacije. Zbog svega navedenog postoji mogućnost da inflacija bude nešto viša u odnosu na procjene”, saopštili su iz CBBiH.