Novosti

Njemačka organizacija Help: 20 poslovnih ideja nagradili sa po 2000 eura


Dvadesetak nezaposlenih Dobojlija, koji su imali dobru poslovnu ideju koja će njihovoj porodici donijeti prihode, njemačka organizacija “Help” nagradila je sa po 2.000 eura.

Na javni poziv za dodjelu sredstava stiglo je šezdesetak prijava, a nakon prve selekcije u igri je ostalo četrdesetak aplikanata.

“Onda su iz ‘Helpa’ zajedno sa saradnicima iz Gradske uprave Doboj obišli sve te aplikante na terenu, utvrdili da li je njihov zahtjev u skladu s tim što prikazuju, i tek na drugoj selekciji odabran je 21 korisnik”, rekla je Snježana Radić, koordinatorka na projektu “Podrška socioekonomskoj stabilnosti regije zapadnog Balkana”.

Ukupna vrijednost ovog projekta je 92.000 KM, a osim učešća Organizacije “Help” i Gradske uprave obavezno je i učešće korisnika sa 20 procenata.

“Nakon toga oni imaju obavezu legalizacije vlastitog biznisa jer donator, njemačka Vlada, ne želi podržavati sivu, odnosno crnu ekonomiju. Treća obaveza jeste učešće u edukacijama koje ‘Help’, odnosno Gradska uprava organizuje za te korisnike”, izjavio je Almin Adžović, predstavnik njemačke organizacije “Help”.

Jedna od dobitnica Senija Grahić iz Pridjela iskoristiće novac za nabavku kopačice te će svoje plantaže jagodastog voća, umjesto ručno, okopavati uz pomoć mašine. Hajrudin Avdić iz Male Bukovice priključak za traktor koji će nabaviti od donacije olakšaće  radove na njivi.

Izvor:nezavisne.com