Hrvatska: Zakon o porezu na ekstraprofit mogao bi državi donijeti oko 198,99 miliona eura

Hrvatska: Zakon o porezu na ekstraprofit mogao bi državi donijeti oko 198,99 miliona eura

Hrvatske firme koje su u ovoj godini ostvarile prihod veći od 39,79 miliona eura, a dobit im je za 20 posto veća od četverogodišnjeg prosjeka, u idućoj će godini na tu iznadprosječnu dobit platiti dodatni porez na dobit po stopi od 33 posto, prema Zakonu o dodatnom porezu na dobit koji je krajem sedmice stupio na snagu.

Prema zakonu, obveznici dodatnog poreza na dobit bit će oni s povećanom dobiti neovisno o djelatnosti koju obavljaju. Taj dodatni porez na dobit kolokvijalno je nazvan porez na ekstraprofit.

Tako će veliki poduzetnici platiti porez na dobit po stopi od 18 posto, a na ostvareni će “ekstra profit” platiti i dodatni porez po stopi od 33 posto.

Zakon se ne odnosi na novoosnovane poduzetnike u 2022. godini niti na one koji su ove godine prestali s poslovanjem.

Po podacima Vlade, a prema prijavama poreza na dobit za 2021. godinu, dodatni bi porez na dobit obuhvatio 192 poduzetnika, a procjenjuje se da bi se od dodatnog poreza mogli ostvariti budžetski prihod od oko 198,99 miliona eura.

Iz Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) više puta su poručili da dodatni porez na dobit nepravedno pogađa mnoge kompanije, da se novim nametom dovodi u pitanje investicijski potencijal, konkurentnost i likvidnost najuspješnijih firmi.

Predsjednik HUP-a Mihael Furjan je najavio kako će velik broj poduzetnika koji će se smatrati oštećenim dizati ustavne tužbe.

Izvor: Agencije

Najnoviji tekstovi

Pin It on Pinterest

Share This

Share!

Podjeli ovaj sadržaj sa prijateljima.