Novosti

Republika Srpska: U najavi pad cijena nekretnina


Cijene kvadrata u novogradnji u Republici Srpskoj mogle bi pasti za desetak procenata već na proljeće ukoliko ne dođe do novog poskupljenja građevinskog materijala. Ističu to sagovornici Glasa Srpske naglašavajući da je teško očekivati da se cijene nekretnina vrate na nivo od prije godinu, ali da je realno da već početkom nove građevinske sezone dođe do pojeftinjenja.

Cijene stanova u Srpskoj za godinu su povećane za 50%, a zbog luksuznije gradnje i kvalitetnijeg opremanja Banjaluka je, prema računici statističara, sa prosječnom cijenom od 3.729 KM po kvadratu ubjedljivi rekorder.

Osim toga, na pojedinim lokacijama u strogom centru grada na Vrbasu kvadrat je ovog ljeta koštao i više od 5.000 KM.

“Za početak bi cijena mogla biti niža za desetak procenata, a sve dalje vidjećemo, zavisiće od potražnje i kretanja troškova gradnje”, rekao je direktor Agencije za nekretnine Remax iz Banjaluke Dragan Milanović.

Dodao je da je prodaja novih stanova smanjena za oko 30% te da se fokus sve više pomjera na kuće i placeve.

“Rastom cijena u građevinarstvu na neki način smo ostali bez kupaca koji su kreditom dolazili do kapitala za kupovinu nekretnine. Inflacija je podstakla štediše da novac ulažu u nekretnine, jer bi u suprotnom izgubili i to što imaju, s obzirom na to da novac gubi vrijednost. Potražnja je zadovoljavajuća, ali se predmet potražnje postepeno mijenja”, objasnio je Milanović.

Izvor: ekapija.com