Novosti

UIO BiH: U 2022. godini uvoz veći od izvoza za 12 milijardi KM


Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH u prvih 11 mjeseci ove godine u Bosnu i Hercegovinu je najviše uvezeno proizvoda iz Hrvatske, dok ih je najviše izvezeno u Njemačku.

Kako se navodi u ovim podacima, u prvih 11 mjeseci ove godine iz Bosne i Hercegovine je izvezeno proizvoda u vrijednosti nešto više od 17 mlrd KM. U istom periodu je u BiH uvezeno svih vrsta robe i proizvoda u iznosu od 29,1 mlrd KM, što znači da je uvoz veći od izvoza za 12 mlrd KM.

Ove godine je ubjedljivo najviše u BiH došlo mineralnih goriva i ulja te proizvoda njihove destilacije, kao i bitumenskih materija i mineralnih voskova za iznos od 5,2 mlrd KM.

“Za 11 mjeseci ove godine nakon goriva najviše je uvezeno aluminijuma i proizvoda od aluminijuma za iznos od 2,1 mlrd KM. Slijedi uvoz nuklearnih reaktora, kotlova, mašina, te aparata, mehaničkih uređaja i njihovih dijelova za nešto više od 2 mlrd KM”, stoji u podacima Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Bosna i Hercegovina je ove godine najviše proizvoda plasirala u Njemačku za iznos od 2,5 milijardi KM, Hrvatsku 2,4 milijarde KM, Srbiju 2,25, Italiju 1,8, Austriju 1,6 i Sloveniju za skoro 1,4 milijarde KM.