Tema u fokusu

Vujinović Komerc d.o.o. Kotor Varoš – kvalitet proizvoda i zadovoljan kupac glavni faktori za dobro poslovanje


Najbolji dokaz da iz BiH dolaze kvalitetni proizvodi kojima je tržište Evropske unije zadovoljno je kompanija Vujinović Komerc d.o.o. Kotor Varoš, koja se bavi proizvodnjom, distribucijom i montažom visoko kvalitetne drvene, kao i PVC i ALU stolarije.

Skoro 60 posto svoje proizvodnje zasnovane na profilima svjetskih brendova, poput Rehau i Alumil, izvoze na EU tržište, a 40 posto na domaće. Prema riječima Slobodana Vujinovića, direktora Vujinović Komerc d.o.o. Kotor Varoš, više su nego zadovoljni sa poslovanjem kompanije u 2022. godini.

„U ovoj godini smo izvezli duplo veću količinu robe za EU u odnosu na 2021. i time ostvarili poslovni rast. Nadamo se da ćemo ovim tempom nastaviti poslovati i u 2023. godini“, kaže Vujinović.

Na nedavno održanoj konferenciji Pouzdanost2022., kompaniji Vujinović Komerc certifikat bonitetne pouzdanosti uručila je direktorica LRC BIS-a Jadranka Kuljanin. U ime kompanije priznanje je preuzela je Mira Vujinović.

Mira Vujinović preuzela je certifikat bonitetne pouzdanosti

Možete li ukratko predstaviti kompaniju Vujinović Komerc d.o.o. Kotor Varoš?

“Kompanija Vujinović komerc osnovana je 2015. godine, kao nasljedna kompanija firme Stolarija Vujinović, koja je sa radom počela 2005. Primarna djelatnost nam je bila proizvodnja drvene stolarije i namještaja. Sa godinama rasta kompanije, rastao je i spektar djelatnosti. Od 2015. godine smo u svoju ponudu uvrstili PVC i Aluminijsku stolariju kao i roletne, sekciona i garažna vrata uporedo sa izradom drvene stolarije i namještaja. Pružamo usluge izrade stolarije, prevoza i montaže kako u BiH, tako i u inostranstvu. Naša kompanija je bazirana na izvozno tržiste u 60% proizvodnje, a na domaće tržište 40%. U kompaniji imamo 11 stalno zaposlenih radnika. Do sada smo sarađivali sa više od 800 klijenata. Trenutno imamo 100 dobavljača i 30 firmi koje su naši stalni kupci, od kojih je većina bazirana na kupce u Austriji.”

Koje sve vrste usluga i proizvoda Vaša kompanija nudi na tržištu?

“Trenutne primarne djelatnosti su nam proizvodnja građevinske PVC I ALU stolarije i proizvodnja JS unutrašnjih vrata. PVC stolariju izrađujemo od njemačkog profila Rehau koji po svim standardima zadovoljava kako naše tako i EU tržište. Radi se o kvalitetnoj PVC stolariji u varijacijama 5-komornih i 7-
komornih profila od kojih izrađujemo prozore, balkonska i ulazna vrata, PSK klizne stijene i HST podizno klizne stijene. Uz našu stolariju u ponudi imamo i Rehau aluminijske roletne ili po zahtjevu kupca aluminijske roletne izrađene od aluprof profila. Aluminijsku stolariju izrađujemo od grčkog profila Alumil, koji takođe zadovoljava sve evropske standarde. Unutrašnja sobna vrata izrađujemo od jelovo-smrčevih konstrukcija obloženih MDF-om po dizajnu i izboru investitora. Nudimo bijela sobna vrata raznih mustri, furnirana vrata, rustikalno furnirana vrata ili bilo koju oblogu i dizajn po želji kupca. U ponudi naših sobnih vrata također imamo i varijacije ispuna od papirnog saća ili šuplje iverice koja pruža bolju izolaciju, kao i varijacije u okovu običnom, skrivenom, magnetnom, itd. Ponosno ističemo da se bavimo i izradom Altiwien drvenih vrata, koja su na evropskom tržištu veoma tražena.”

PVC stolariju izrađuje se od njemačkog profila Rehau koji po svim standardima zadovoljava kako bh. tako i EU tržište

Po čemu se razlikujete od konkurencije u djelatnosti?
“Od samog početka u ovom poslu bazirali smo se na povjerenje kupaca i na preporuku. Glavni cilj naše kompanije jesu zadovoljni kupci, uvijek smo dostupni za bilo kakve izmjene i popravke u slučaju nezadovoljstva kupca, što nam je i donijelo dosta dobru reputaciju. Naše poslovanje godinama funkcioniše po principu preporuke, jedan zadovoljan kupac nam doprinese više novih kupaca. Također, kvalitet naših proizvoda je svakako stavka koja je neizostavan dio našeg uspjeha, jer radimo sa kvalitetnim profilima koji zadovoljavaju sve tehničke karakteristike. Pratimo i konkurenciju po pitanju opreme i mašina, kao i proizvodnih prostora u koje smo u posljednjih pet godina uložili preko 400.000 KM.”

Kakva je Vaša poslovna strategija i politika kvaliteta?

“Glavni motiv kojim se vodimo u poslu jeste poštenje, kako prema kupcima, tako i prema dobavljačima. Trudimo se da sve naše dobavljače isplatimo u predviđenom roku, bez kašnjenja, kao i da kupcima isporučimo robu po dogovorenom roku. Već godinama poslujemo po principu avansne uplate i s ponosom možemo reći da nijednom nismo zaprimili žalbu od kupca vezano za nepoštovanje dogovora sa naše strane. Naše proizvode izrađujemo po propisanim standardima, bez odstupanja, što doprinosi njihovom kvalitetu. Smatramo da su kvalitet proizvoda i zadovoljan kupac glavni faktori za dobro poslovanje u našoj djelatnosti.”

Kakvi su bili Vaši počeci u biznisu i koji su najveći problemi s kojima se  danas kompanija  suočava u poslovanju?

“Smatramo da su naši počeci primjer kako se uz trud i rad sve može ostvariti. Temelj firme postavio je moj otac Stjepan. Počeli smo sa jednim strojem i garažom u kojoj su naši prvi proizvodi napravljeni, a danas imamo sopstvene proizvodne hale i najsavremenije mašine. Često smo se u početku susretali sa nepoštenim kupcima, koji su plaćanja svojih obaveza odgađali i izbjegavali, što je i danas slučaj. U ovom poslu svaki projekat koji se započinje mora biti dobro promišljen. Naravno, ovaj posao sa sobom nosi i ogroman rizik, ali da bi se bilo šta ostvarilo, moramo biti spremni da taj rizik prihvatimo.”

Bazirani ste na Vaš odnos sa kupcima i dobavljačima, ali ne zaboravljate ni radnike. Da li su zadovoljni sa radom u kompaniji?

“Smatramo da su naši radnici zadovoljni svojim poslovima, o čemu govori i činjenica da su ljudi koji su zaposleni na samom početku našeg rada i dan danas dio našeg kolektiva. Naravno, dolazilo je i do otkaza od strane radnika ili od strane nas u slučaju neslaganja, ali nikada nismo imali situaciju da je odlazak radnika iz naše firme završio tužbom sa njihove strane. Kao menadžerima i ljudima, jako nam je bitno da su svi naši radnici pošteno isplaćeni za rad koji obavljaju i da se osjećaju cijenjeno na svom radnom mjestu. Također, kao menadžerima jako nam je bitno da je naša kompanija na „dobrom glasu“ u čemu i uspijevamo već dugi niz godina i mislimo da je to jedan od razloga zašto smo rangirani kao bonitetno pouzdana kompanija.”

Koje  najvažnije projekte ste realizovali ili namjeravate realizovati u 2023. godini?

“Jedan od naših najvažnijih projekata je bio izgradnja kvalitetnih proizvodnih prostora, što smo u prethodnim godinama ostvarili. Naredni projekat je naše daljnje širenje na EU tržište, čime doprinosimo prvenstveno svojoj kompaniji, ali i našoj državi. Time dokazujemo da i iz BiH dolaze kvalitetni proizvodi kojima je EU tržište zadovoljno.”

Kakvi su  Vaši planovi  za 2023. i kakva je Vaša vizija razvoja kompanije u narednih nekoliko godina?

“Planovi su nam fokusirani na proširenje proizvodnje i otvaranje novih radnih mjesta, kao i otvaranje novih poslovnica. Također, u planu nam je i unapređenje poslovnog prostora, kupovinom novijih i savremenijih mašina. Nadamo se da će se naša kompanija u narednih nekoliko godina uspjeti proširiti poslovanje na EU tržištu.”

Razgovarala: Irena Vasić-Dobrić