Novosti

Prognoze Saxo banke za 2023.: Cijeli svijet biće suočen sa ogromnim problemima


Prema prognozama Saxo banke za 2023. vrlo je moguće da će na globalnom nivou biti donešene odluke o zabrani proizvodnje mesa, vrtoglavom skoku cijena zlata i britanskom glasanju za poništenje Brexita.

Godišnji izvještaj danske banke Saxo, objavljen ranije ovog mjeseca, očekuje da će globalne ekonomije preći u modus “ratne ekonomije”, gdje su suvereni ekonomski dobici i samopouzdanje nadjačali globalizaciju.

Među glavnim najavama banke za sljedeću godinu, menadžer robne strategije Saxo banke Ole Hansen predvidio je da bi spot cijena zlata mogla da premaši 3.000 dolara po unci 2023. godine – 67 posto više od trenutne cijene od 1.797 dolara po unci, prenosi Investitor.

Izvještaj svoj prognozirani porast svodi na tri faktora: sve veći mentalitet ratne ekonomije koji zlato čini privlačnijim od stranih rezervi, veliko ulaganje u nove prioritete nacionalne bezbjednosti i povećanje globalne likvidnosti, dok kreatori politike pokušavaju da izbjegnu dužničke debakle u svojim državama recesije.

Meso je odgovorno za 57 posto emisija iz proizvodnje hrane, prema istraživanju koje je objavio Nature Food, a s obzirom na to da su zemlje širom svijeta preuzele obaveze neto nulte emisije, Saxo kaže da je moguće da bi barem jedna mogla u potpunosti da ukine proizvodnju mesa. Jedna bi nacija “koja želi prednjačiti drugima” po svojim klimatskim podacima mogla odlučiti da snažno oporezuje meso od 2025. i mogla bi u potpunosti zabraniti sve domaće proizvedeno živo životinjsko meso do 2030, rekao je Charu Chanana, tržišni strateg tvrtke Saxo.

Podsjećanja radi, Saxo banka je 2015. predvidjela da će Ujedinjeno Kraljevstvo glasati za izlazak iz EU, da će Njemačka ući u recesiju 2019, što je zemlja za dlaku izbjegla, te se kladila da će bitcoin doživjeti meteorski rast u 2017. godini.

Izvor: oslobođenje.ba/investitor.me