Vlada FBiH: Više od 930 hiljada KM za uvezivanje radnog staža 77 radnika

Vlada FBiH: Više od 930 hiljada KM za uvezivanje radnog staža 77 radnika

Vlada Federacije BiH je, na prijedlog Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, donijela dvije odluke kojima se odobrava korisnicima dodjela preostalog dijela sredstava utvrđenih u Budžetu FBiH za 2022. godinu ovom ministarstvu s pozicije Tekući transferi i drugi tekući rashodi za uvezivanje radnog staža, nakon isteka roka za dostavljanje potrebne dokumentacije po ponovljenom javnom pozivu.

Prva odluka obuhvata subvencije javnim preduzećima za uvezivanje radnog staža u ukupnom iznosu od 328.712,14 KM prema odobrenim zahtjevima za izmirenje dugovanja privrednih društava za neuplaćene doprinose za PIO/MIO za 28 radnika koji su stekli uslove za odlazak u penziju, a nije im uplaćen radni staž. Od toga, privrednom društvu IP Krivaja d.o.o. Zavidovići u stečaju, iz sektora drvne industrije, odobrava se 219.702,70 KM za 24 radnika, a privrednom društvu Zrak d.d. Sarajevo, iz sektora namjenske industrije, iznos od 109.009,44 KM za četiri radnika.

Također, donesena je odluka koja se odnosi na subvencije privatnim preduzećima i poduzetnicima kojom se dodjeljuje ukupno 602.814,39 KM prema odobrenim zahtjevima za izmirenje dugovanja privrednih društava za neuplaćene doprinose za PIO/MIO, za 49 radnika, koji su stekli uslove za odlazak u penziju, a nije im uplaćen radni staž. Od ovog iznosa, privrednom društvu Aluminij d.d. Mostar, iz sektora metalne industrije, odobrava se dodjela 570.630,60 KM za 38 radnika, a privrednom društvu Krivaja Mobel d.o.o. Zavidovići – u stečaju, iz sektora drvne industrije, 32.183,79 KM za 11 radnika.

Za realizaciju ove odluke zaduženi su Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije, Federalno ministarstvo finansija, Federalni zavod PIO/MIO i Porezna uprava FBiH, svako u okviru svoje nadležnosti, saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Izvor: Fena

Najnoviji tekstovi

Pin It on Pinterest

Share This

Share!

Podjeli ovaj sadržaj sa prijateljima.