Novosti

Bh. skijališta: Zbog toplog vremena mnogi otkazuju rezervacije u januaru


Iako mnogima toplije vrijeme ovih dana odgovara, ipak nije uobičajeno da u novu godinu ulazimo sa visokim temperaturama zraka. Visoke temperature i nedostatak snijega već se negativno odražava na zimsku skijašku sezonu.

Iz bh. skijaških centara Bjelašnice, Vlašića i Jahorine kažu da su smještajni kapaciteti za novogodišnju noć popunjeni, ali da turisti otkazuju rezervacije nakon 3. januara.

Rukovodilac marketinga u Kantonalnom javnom preduzeću ZOI ’84 Aldin Smajkan kazao je za Fenu da zimska sezona ne smije propasti, te da u drugoj polovini januara očekuju pogodnije vremenske uslove za pravljenje snijega i skijanje.

“Topovi se ne mogu koristiti, jer su tepmerature u plusu, a očekuje se da će nakon Nove godine biti i do 10 stepeni na planinama, što je karakteristično za proljeće. Ali nadamo se promjeni”, kazao je.

Smajkan dodaje da su smještajni kapaciteti, koji su ove godine značajno prošireni, popunjeni, ali da veliki broj turista otkazuje dolazak na Bjelašnicu.

Glasnogovornica Turističke zajednice Srednjobosanskog kantona Aldijana Dizdar kazala je da je sve spremno za zimsku sezonu, ali da neobične vremenske prilike za ovo doba godine sasvim sigurno nepovoljno djeluju na sve turističke djelatnike, jer uspješnost zimske turističke sezone svakako ovisi prije svega o dovoljnim količinama prirodnog snijega. Izvjesno je, smatra ona, da ova ski sezona neće biti rekordna po broju posjeta, ali bi pomoglo skijalištima i spasila bi se zimska sezona ukoliko bi uskoro snijeg pao.

Iz Olimpijskog centra Jahorina kažu da je skijašima dostupan poligon Poljice, a da je gondola Poljice dostupna za panoramsku vožnju.

“U skladu sa trenutnim vremenskim prognozama i pojavom temperaturne inverzije tokom koje se bilježe niže temperature zraka u gradu nego na planini adekvatna i sigurna priprema skijaških staza neće biti moguća do 10. januara, osim ako se meteorološki uslovi ne promijene”, istknuli su, te pojasnili da je za adekvatno funkcioniranje sistema osnježavanja neophodno da kombinovana temperatura zraka bude -3 stepena Celzijusa ili niža.

Izvor: Fena