Tema u fokusu

Đorđe Milišić, UNIS Institut: U 2023. godini posao širimo na oblast energetike i hidroenergije


UNIS institut za ekologiju, zaštitu na radu i zaštitu od požara d.o.o. Istočno Sarajevo u prvoj polovini 2023. godini okončat će izgradnju jedinstvenog tehničko- tehnološkog centra tzv. „Centra znanja“, vrijednog oko četiri miliona KM.
Izgradnja ovog kapitalnog projekta, ukupne površine 3.600 m2, započela je prije dvije godine s namjerom da se objedine različite tehnologije i tehnološki projekti u cilju razvoja privrede na prostoru BiH.
Prema riječima Đorđa Milišića, direktora UNIS Instituta za ekologiju, zaštitu na radu i zaštitu od požara d.o.o Istočno Sarajevo, i pored relativno nepovoljnih okolnosti za investicione poduhvate, realizacija projekta je u poodmakloj fazi.

“Centar znanja” primjenjivat će u svom radu najsavremenije evropske i svjetske standarde

“Izgradnja savremenog “Centra znanja” u Istočnom Sarajevu u potpunosti teče svojim tokom i završeno je preko 70 % ukupnih građevinskih radova. Prema našim prognozama, već polovinom 2023. godine, objekat će biti osposobljen za rad. Riječ je o kapitalnom projektu koji se izvodi u skladu sa najnovijim standardima u građevinarstvu. Također, i po svojoj namjeni, “Centar znanja” primjenjivat će u svom radu najsavremenije evropske i svjetske standarde, kako bi odgovorili izazovima dvadeset prvog vijeka”, kaže Milišić.

Kakva su Vaša iskustva kao dugogodišnjeg direktora UNIS Instituta  i šta prema Vašem mišljenju čini uspješnog menadžera?

“Upravo te dvije ključne riječi u pitanju zajedno daju odgovor: iskustvo i uspjeh. Uspješan menadžer se ne postaje za kratko vrijeme. Potrebne su godine naporog rada da bi se izgradila ozbiljna kompanija i da bi se osiguralo njeno višedecenijsko postojanje. Pored ličnih sposobnosti i stalnog unapređenja stečenih znanja, potrebno je da menadžer okupi i uspješan tim, odnosno sposobne, stručne i kreativne kadrove. Ako djeluju kao tim, onda je uspjeh zagarantovan. Sa svojim grupacijama i poslovnim jedinicama, UNIS Institut danas je jedan od lidera u pružanju usluga tehničkog pregleda objekata, projektovanja, nostrifikacije, revizije tehničke dokumentacije, zaštite na radu, zaštite od požara i zaštite životne sredine.”

UNIS Institut rangiran je kao četvrtoplasirani  u djelatnosti po ostvarenom prihodu u 2021. godini. Kako ocjenjujete  poslovanje  u 2022. godini?

“S obzirom na zaista ambiciozne planove koje smo postavili na početku 2022. godine, možemo reći da je 2022. godina bila značajno uspješna. Sve planirane ciljeve smo ostvarili i sve se odvijalo planiranom dinamikom uprkos raznim poteškoćama sa kojima se svi suočavamo, a koje su prvenstveno uzrokovane globalnim dešavanjima i stvarima na koje privredni subjekti nemaju mnogo ili nikakvog uticaja.”

Kakvi su bili Vaši počeci u biznisu i s kojim problemima se danas susrećete u poslovanju Instituta?

“Početak je bio veoma izazovan i pun nepredvidivosti. Naš rad smo započeli pružajući usluge iz oblasti zaštite na radu i zaštite od požara i od tada do danas UNIS Institut je višestruko razvio svoju djelatnost. Međutim, tu su postavljeni temelji Instituta kakav je on danas. Uvijek smo imali vjere u ono što radimo i najvažnije vjeru u ljude. Upravo to koristimo kao ključ prevazilaženja današnjih problema, a to je da UNIS Institut počiva na zdravim temeljima. Kao glavne probleme danas možemo identifikovati nestabilnost tržišta i neizvjesnost koja se time stvara. Međutim, na kraju sve zavisi od ljudi i smatramo da je ključ pravazilaženja tih problema djelovati proaktivno i razvijati svoju djelatnost.”

Među osnovnim imperativima koje ste kao Institut postavili je da odgovorite na zahtjeve klijenata. Da li Vam to uvijek uspijeva?

“Da, to podrazumijeva pružanje klijentu boljih, jednostavnijih i efikasnijih rješenja u odnosu na planirana. Iz Unis Instituta nikada klijent nije izašao nezadovoljan, ali to ne znači da smo mu završili sav posao, već smo ga uputili na najbolju varijantu, koja zadovoljava određene zakonske propise. O tome svjedoči nastavak dugogodišnje saradnje sa velikim brojem naših partnera, na obostrano zadovoljstvo.”

Koje još značajnije projekte ste realizovali u 2022.?

“Ciljevi koje je Unis Institut sebi postavio na početku godine, na zadovoljstvo svih, su postignuti. Pored projekata o kojim smo već razgovarali, ostvarili smo značajna ulaganja u novu laboratorijsku opremu, proširili svoju djelatnost, zatim smo ulagali u edukaciju naših zaposlenih. Kao menadžer uvijek sam insistirao i u tome uspio, da kadrove motivišem da stiču nova znanja. Uvezivali smo mlade kadrove sa iskusnim kolegama, te na taj način pravili jedan dobar spoj.”

Kakvi su Vaši poslovni planovi i koje projekte namjeravate realizovati  u 2023.?

“Naši planovi za 2023., a koje smo započeli u prethodnoj godini, vrlo su ambiciozni i odnose se na oblast energetike i hidroenergiju. U fazi smo završetka tehničke dokumentacije, koja se odnosi na solarnu energiju i druge projekte iz oblasti urbanizma i životne sredine. Bez obzira na sve poteškoće koje su prisutne, očekujemo da će i 2023. godina biti vrlo uspješna sa velikim ulaganjima u oblast energetike. Na kraju bih istaknuo da ukupnom ambijentu za privređivanje moraju doprinositi lokalna zajednica, privrednici, te državni i privatni subjekti. Ako stvorimo takve odnose, a oni bi trebali biti dobri, humani, ljudski, profesionalni s puno međusobnog uvažavanja, to će doprinijeti cjelokupnom društvenom napretku.”

Razgovarala: Irena Vasić-Dobrić