Novosti

Možemo li na proljeće očekivati pad cijena nekretnina u BiH?


Kupovina stana za većinu bh. građana je još uvijek nedostižna, iako su cijene stanova u našoj zemlji još uvijek niže u odnosu na ostale evropske zemlje. Naime, u Sarajevu kvadrat stana na pojedinim lokacijama prodavao se po cijeni od 6.000 KM, a u Mostaru, naprimjer, pred sami kraj godine cijena kvadrata u starogradnji koštala je 3.000 KM.

Visoku cijenu stanova donekle su diktirale i cijene građevinskog materijala koje su u 2022. godini u odnosu na prethodnu porasle i za 30 posto, piše Avaz.

Međutim, usljed cjelokupne ekonomske situacije, inflatornih skokova i rasta kamatnih stopa, na takve cijene utjecao je u velikoj mjeri odnos ponude i potražnje. Cijelu godinu, praktično, obilježila je činjenica da je potražnja bila kudikamo veća od ponude.

Iako se ne može reći kako će izgledati 2023. godina na tržištu nekretnina, posljednji pokazatelji govore da bi trebalo doći do određenog usporavanja. Kaže to Maho Taso iz sarajevske agencije za nekretnine “Prostor”, ističući kako se očekuje da će prvi korak biti zaustavljanje rasta cijena.

Podvlači da se cijene nekretnina ne mogu više vezati za cijene građevinskog materijala, s obzirom na to da su se one, kaže, skoro vratile na onaj nivo kao prije pandemije koronavirusa. Taso napominje da će Zakon o posredovanju u prometu nekretnina, koji će, kako kaže, efektivno na snazi biti od 1. aprila, pozitivno utjecati na tržištu u smislu sigurnosti i ozbiljnosti.

Izvor: biznisinfo.ba