Tema u fokusu

Cazin: Najveći proizvođač meda


Na raskršću puteva koji vode od Bihaća prema Velikoj Kladuši, u srcu ponosne Krajine, smjestio se grad Cazin. Nekada je bio najnerazvijenija općina u bivšoj Jugoslaviji, a danas je pravo privredno čudo, naročito u poslovnoj zoni Ratkovac.

O njegovom postojanju kroz historiju svjedoče ostaci prahistorijskog i srednjovjekovnog naslijeđa. Ostaci stare tvrđave Ostrošca, Pećigrada, Radetine kule, Stijene i Tršca dominiraju gradom i njegovom okolinom i nalaze se u sklopu zanimljive turističke ponude. Ipak, najljepši i najimpresivniji je zamak Ostrožac, izgrađen u neogotskome stilu, ujedno i jedna od glavnih atrakcija Unsko-sanskog kantona.

Po svojim dimenzijama predstavlja jedan od većih utvrđenih gradova u BiH. Godine 2013. proglašen je nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine i daje poseban značaj razvoju turizma u ovom gradu. U maju svake godine dvorac bude domaćin prepoznatljive manifestacije iz svijeta kiparstva koja je ušla u šestu deceniju postojanja – Kolonije skulptora Ostrožac – te tokom godine čuva vrijednu zbirku skulptura. Na Ostrošcu se svakog maja održava i Etno festival tradicionalne muzike, a u augustu se na njemu prikazuje dio programa Krajina film festivala.

Nacionalni park Una

Cazin se naslanja na prirodni rezervat Nacionalnog parka Una, zbog čije ga prirodne ljepote ali i sportsko-rekreacionih mogućnosti svake godine posjećuje veliki broj posjetilaca kako bi uživali u bogatoj ponudi avanturističkih sportova: nezaobilaznom raftingu te paraglajdingu, biciklizmu u specifičnom prirodnom okruženju, outdoor turizmu… Grad živi naročito ljeti kada kroz njega prolazi čuvena Unska regata, rafting rijekom Unom od Bihaća preko grada Cazina do Bosanske Krupe.

Kestenov med

Cazin je nadaleko prepoznatljiv po proizvodnji mlijeka i mliječnih proizvoda, ali je i najveći proizvođač meda u Bosni i Hercegovini, jednog od najboljih u Evropi. Kestenov med je prvi proizvod animalnog porijekla u BiH koji je dobio brend i oznaku zaštićenog geografskog porijekla. Ovom međunarodnom oznakom garantira se njegova originalnost i kupcu daje sigurnost da je med pravi kestenov s područja Cazina te da je prošao najstrože kriterije provjere. Prošle godine prvi put je održan Festival kestena koji će, nadati se, postati tradicionalan.

Krajiška zmija

Ljubitelji automobilskih sportova ne propuštaju svakog ljeta važan datum – onaj na koji se održava međunarodna brdska autotrka Great Pri Cazin, poznati sportski događaj u BiH i Evropi. Priliku da se provozaju izazovnom „krajiškom zmijom“ mnogi ne žele propustiti. Trka se tradicionalno održava od 1999. godine i predstavlja značajan segment u turističkoj ponudi grada, a važna je i za šampionat BiH.
Ljubitelji ekstremnih sportova, naročito paraglajderi, rado dolaze na Veliku Gomilu kod Cazina, jednu od omiljenih lokacija gradskih rekreativca.

(E. A.)