Novosti

Do kraja januara Amazon planira otpustiti više od 18 hiljada radnika


Američka kompanija za online trgovinu Amazon najavila je otpuštanje više od 18.000 radnika. Nakon što je vijest o otpuštanjima procurila u javnost, izvršni direktor kompanije Andy Jassy je u objavi na internetskoj stranici Amazona potvrdio spekulacije, poručivši da će razgovori s radnicima početi 18. januara, pri čemu će im se pružiti i pomoć u vidu otpremnine, kao i podrška pri pronalaženju drugog posla.

Otkazima će u najvećoj mjeri biti pogođeni odjeli internetske trgovine (Amazon Stores) i za upravljanje ljudskim resursima, rekao je.

Amazon globalno zapošljava više od 1,5 miliona radnika, drugi je po veličini privatni poslodavac u SAD-u, a priprema se za vjerovatno usporavanje poslovnog rasta jer sve veća inflacija prisiljava poduzeća i potrošače na smanjivanje potrošnje.

Naime, uoči očekivane recesije i zbog slabijih poslovnih rezultata, ranijih mjeseci otpuštanja su već između ostalih najavili Meta, vlasnica Facebooka, koja je rekla da će otpustiti više od 11.000 radnika, Microsoft je objavio da će ih otpustiti oko hiljadu, a u masovna otpuštanja je već krenula i društvena platforma Twitter.