Mahmutović: Spas privrede zavisi od brzih reakcija vlasti

Mahmutović: Spas privrede zavisi od brzih reakcija vlasti

Predsjednik Privredne komore Kantona Sarajevo (PKKS) Muamer Mahmutović izjavio je da je pred privredom mnogo problema i izazova i da se od vlasti očekuju brze reakcije, uređenje regulative tamo gdje je to neophodno i definisanje hitnih mjera, kako bi se olakšalo i pomoglo poslovanju privrednih subjekata.

“Tržišta se danas brzo mijenjaju i odluke se moraju donositi u pravo vrijeme, a spore reakcije često daju suprotne efekte od željenih. Među mjerama koje smatramo prioritetnim su i dalje one koje se odnose na smanjenje opterećenja kroz izmjene Zakona o porezu na dohodak i Zakona o doprinosima u FBiH i obezbjeđenje grant sredstava za održivost poslovanja, ali i donošenje Zakona o dualnom obrazovanju u Kantonu Sarajevo”, naveo je Mahmutović za Fenu.

Novije turbulencije na svjetskoj ekonomskoj sceni, poremećeni lanci snabdijevanja proizvoda i usluga, politička nestabilnost i nedostatak direktnih stranih investicija su, između ostalog, kako je dodao Mahmutović, usporili privredni razvoj u BiH i Kantonu Sarajevo.

Dodao je da je u prošloj godini zabilježen blagi oporavak u odnosu na 2021. godinu, te da se predviđa da će 2023. godina donijeti određenu stabilizaciju s tim da su tržišta još veoma nestabilna i pod utjecajem faktora koje je teško predvidjeti.

Mahmutović je istaknuo da je sve veća fluktuacija radne snage i iseljavanje stanovništva iz BiH izuzetno kompleksan problem koji zahtijeva ozbiljan pristup svih relevantnih aktera, a naročito vladinog sektora.

“Smatramo da bi se uz mjere koje Komora predlaže za unapređenje poslovnog ambijenta, kao i finansiranjem programa zapošljavanja za nezaposlene osobe, izradom programa obuke za osposobljavanja, usavršavanja i nova zanimanja, uz aktivno uključenje privrede, zatim osavremenjavanje učenja kroz rad, donekle mogla promijeniti slika na tržištu rada nabolje”, naveo je Mahmutović.

Prema njegovim riječima, jedan od načina je i primjena Strateškog dokumenta ”Povećanje kvalitete i značaja srednjeg stručnog obrazovanja u Bosni i Hercegovini u svjetlu Zaključaka iz Rige za period 2021.-2030.” koji je usvojilo Vijeće ministara 2021. godine. Fokus je na prioritetne oblasti za razvoj u sistemima srednjeg stručnog obrazovanja u BiH, pri čemu Zaključci iz Rige služe kao referentni okvir.

Izvor: Fena

Najnoviji tekstovi

Pin It on Pinterest

Share This

Share!

Podjeli ovaj sadržaj sa prijateljima.