Novosti

Od ranijih 40 posto ukupne količine plina, Evropa sada od Rusije nabavlja oko devet posto


Evropska komisija saopćila je kako su skladišta prirodnog plina u Evropskoj uniji popunjena približno 84 posto, uprkos pokušajima Rusije da onemogući snabdjevanje tim energentom u vrijeme rata protiv Ukrajine, prenosi agencija Beta pozivajući se na AP.

Nivo popunjenosti zajedničkih skladišta prirodnog plina u EU u decembru je bio 13 posto viši od prosjeka za period 2016-2018, navela je Evropska komisija.

U strahu od nestašica tokom zime, 27 članica Unije počelo je praviti zalihe plina prošle godine. Nivo zajedničkih rezervi plina porastao je na 82 posto do septembra, što je daleko ispred zacrtanog cilja da skladišta budu 80 posto puna do novembra.

Tome je doprinio i pad potrošnje plina od 20 posto od augusta do novembra uslijed rasta cijena.

Ljuta zbog sankcija koje joj je Evropska unija uvela zbog napada na Ukrajinu, Rusija je prošle godine znatno smanjila isporuku plina u zemlje EU. Prije početka invazije na Ukrajinu, Evropa je 40 posto ukupne količine plina nabavljala od Rusije, a sada svega oko devet posto.

Kako smo ranije pisali, u utorak je u Njemačku stigla prva redovna pošiljka tečnog prirodnog plina iz SAD-a, u sklopu napora zemalja EU da pronađu nove, pouzdanije dobavljače i zamijene resurse koje su ranije kupovale od Rusije.

Izvor: Agencije