Novosti

Indeks cijene hrane na najvišem nivou u zadnje 33 godine


Zbog svjetske ekonomske krize koja je dovela do rasta cijena većine prehrambenih proizvoda prošle godine uzrokovala je povećanje prosječne cijene Indeksa Organizacije UN za hranu i poljoprivredu (FAO) na najviši nivo od početka mjerenja.

Indeks cijene hrane FAO koji prati međunarodne cijene prehrambenih proizvoda na globalnom nivou iznosio je u prosjeku 143,7 tokom 2022. godine, što je povećanje od 14,3 odsto u odnosu na 2021. godinu i najveće od početka mjerenja 1990. godine.

Indeks je već bio u porastu za 28 odsto tokom 2021. godine u odnosu na prethodnu pošto se svjetska privreda oporavljala od uticaja pandemije.

Cijene hrane porasle su nakon početka ruske specijalne operacije u Ukrajini prošle godine usljed strahovanja od prekida trgovine preko Crnog mora. Cijene su smanjene dijelom zbog sporazuma o izvozu hrane iz Ukrajine posredstvom UN i mogućnosti poboljšane isporuke u drugim zemljama proizvođačima.

Pad indeksa u decembru vođen je padom međunarodne cijene jestivog ulja, uz određeni pad jestivih žitarica i mesa, ali je ublažen usljed rasta cijena šećera i mliječnih proizvoda.