Novosti

Kuvajt planira povećati izvoz dizela u Evropu na 50 hiljada barela dnevno


Evropska unija trenutno se suočava s potencijalnom nestašicom goriva zbog zabrane uvoza naftnih derivata iz Rusije, koja bi trebala stupiti na snagu 5. februara, zbog invazije na Ukrajinu.

Kuvajt ove godine planira značajno povećati izvoz dizela i goriva za aviokompanije u Evropu, što bi pomoglo kontinentu da nadoknadi pad priliva iz Rusije. Posljednjih godina Kuvajt je uložio desetke milijardi dolara na modernizaciju i izgradnju novih rafinerija.

“Bliskoistočna zemlja očekuje da će ove godine petostruko povećati isporuke dizelskog goriva Evropi, na 2,5 miliona tona, odnosno oko 50.000 barela dnevno. Također, planira udvostručiti prodaju avionskog goriva na skoro pet miliona tona“, navodi Bloomberg, pozivajući se na neimenovani, dobro upućeni izvor.

Cijene dizela bi u ovom kvartalu mogle dostići iznos od 200 dolara po barelu, jer sankcije mogu prouzrokovati globalni manjak, ocjenjuje Bank of America, prenosi Tanjug.

Procjenjuje se da je EU krajem prošle godine kupovao skoro 1,3 miliona barela naftnih derivata iz Rusije dnevno, od čega je otprilike polovina bila dizel.

Također, očekuje se da će i drugi bliskoistočni proizvođači nafte, kao što su Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati, povećati izvoz goriva u Evropu 2023. godine.

Izvor: Agencije