Novosti

Microsoft planira uložiti 10 milijardi dolara u kompaniju za razvoj umjetne inteligencije


Uprkos svjetskoj krizi i nestabilnom tržištu, kompanija Microsoft pregovara o ulaganju do 10 milijardi dolara u kompaniju OpenAI koja se bavi razvojem umjetne inteligencije, prenosi Bloomberg pozivajući se na neslužbene izvore.

Ova informacija uslijedila je nakon izvještaja Wall Street Journala u kojem se kaže da je OpenAI u pregovorima o prodaji postojećih dionica po vrijednosti od otprilike 29 milijardi dolara, s kompanijama rizičnog kapitala kao što su Thrive Capital i Founders Fund koje kupuju dionice od postojećih dioničara.

OpenAI, koji su osnovali izvršni direktor Tesla Inc Elon Musk i investitor Sam Altman, “pustio” je ChatGPT chatbot dostupnim za besplatno javno testiranje 30. novembra. Chatbot je softverska aplikacija dizajnirana da oponaša ljudski razgovor na temelju korisničkih upita.

Izvještaj navodi da uslovi finansiranja uključuju Microsoft dobijanje 75% OpenAI-jeve dobiti dok ne nadoknadi svoju početnu investiciju nakon što OpenAI otkrije kako zaraditi na ChatGPT-u i drugim proizvodima poput alata za stvaranje slika Dall-E.

Kada dosegne taj prag, Microsoft bi imao 49% udjela u OpenAI-ju, s drugim investitorima koji bi preuzeli još 49%, a neprofitna matična organizacija OpenAI-ja dobila bi 2%, navodi se u izvještaju.

Izvor: seebiz.eu