Novosti

Turska želi investirati u BiH: Pri kraju pregovori o pokretanju fabrike peleta u Ustikolini


Nakon nagađanja o pokretanju fabrike za proizvodnju peleta u Ustikolini, stigla je i zvanična potvrda sa nedavno održanog sastanka zvaničnika lokalne zajednice sa predstavnicima turske grupacije “Ecose” o mogućnostima kupovine fabrike za proizvodnju peleta, kao i neophodnih sirovina za proizvodnju.

“Imamo veliku grupaciju u Turskoj i zanima nas ulaganje u energetski sektor čemu pripada i proizvodnja peleta i zainteresovani smo da kupimo fabriku peleta na ovom području, da još uložimo i to aktiviramo. Imamo namjere i za solarnu energiju ako bude neka prilika tako da planiramo ulagati u tom sektoru”, istaknuo je predstavnik Ecose grupacije iz Turske Zeyullah Huda.

Ovu inicijativu podržao je i premijer BPK Goražde Edin Ćulov koji je naglasio kako će zvanične povratne informacije za potencijalne investitore imati nakon sastanka zakazanog sredinom mjeseca.

Podršku investitorima pružit će i načelnik Mujo Sofradžija, koji je istaknuo da Općina Foča u FBiH nastoji osigurati uslove za nova ulaganja, prvenstveno kako bi se otvorila radna mjesta a samim tim i bolji uslovi života stanovnika.