Novosti

Adnan Delić: Dok ovisimo o uvozu električne energije, ne možemo kontrolisati troškove


“Sve dok smo ovisni o uvozu električne energije, ne možemo staviti troškove pod kontrolu”, objasnio je ministar Adnan Delić te potvrdio da je neophodno uraditi izmjene energetske politike.

Vlada Kantona Sarajevo prihvatila je inicijativu Ministarstva privrede za studijsko istraživanje društveno-ekonomske opravdanosti osnivanja javnog preduzeća za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora.

“U Kantonu Sarajevo električna energija gotovo se u cijelosti uvozi, zbog čega, između ostalog, proizlazi potreba za izmjenom politike u području energetike, a posebno u području elektroenergetskog sektora. S obzirom da je BiH preuzela obavezu postepenog uvođenja takse na emisije CO2 kako bi do 2030. postala dio EU ETS sistema, Kanton Sarajevo već mora početi raditi na izmjenama energetske politike, posebno u području korištenja obnovljivih izvora za proizvodnju električne energije”, naveo je ministar Delić.

A prvi korak je izrada studije o društveno-ekonomskoj opravdanosti osnivanja javnog preduzeća u vlasništvu Kantona Sarajevo za proizvodnju električne energije iz OIE, za što je potrebno, ističe Delić, realizirati projekte istraživanja vjetroenergetskog potencijala na četiri potencijalne lokacije i projekte istraživanja potencijala solarne energije na dvije lokacije.

“Ovisni o uvozu, nikad nećemo staviti troškove pod kontrolu. Sve zemlje svijeta svjesne su važnosti suverenosti u području upravljanja energetskim resursima i mi svakako želimo pratiti te trendove”, pojasnio je ministar podsjetivši da su prirodni resursi i potencijali Kantona Sarajevo dosad minimalno korišteni.

Izvor: poslovni.hr