Novosti

Ekološki standardi: Sarajevski kiseljak prvi u BiH uveo spojeni čep za svoje proizvode


Sarajevski kiseljak, kao kompanija opredijeljena na poštivanje visokih ekoloških standarda, plasirala je na tržište još jednu inovaciju koja čuva prirodu: neodvojivi čep na bocama svojih proizvoda.

Prema procjenama UNDP-a, samo u 2018. godini u BiH se proizvelo oko 150.000 tona plastičnog otpada. Manje od dva posto ovog otpada se reciklira, a plastični čepovi najčešće izmiču sistemu za skupljanje otpada i završavaju u okolišu. Evropska unija je prije tri godine objavila Direktivu o smanjenju utjecaja određenih plastičnih proizvoda na okoliš. Između ostalog, potreban je cirkularni pristup u postupanju s plastičnom ambalažom za jednokratna pića s posebnim osvrtom na čepove jer predstavljaju dodatnu opasnost za okoliš budući da se pojavljuju kao zasebni otpad.

Direktiva zahtijeva da čepovi i poklopci ostanu čvrsto pričvršćeni na boce sve dok su u upotrebi, a rok za usklađivanje s ovom odredbom je 2024. godina.

Sarajevski kiseljak, kao predvodnik trendova izvrsnosti na bh. tržištu, usklađuje se i prije vremena s Direktivom s obzirom da svoje proizvode izvozi i na tržište EU, a održivi razvoj i brigu o okolišu postavlja za jedan od svojih strateških prioriteta. Svjesni problema sakupljanja i reciklaže čepova, kompanija Sarajevski kiseljak razvila je čep s kojeg se ne lomi sigurnosni prsten, takozvani tethered čep. Spomenuta vrsta čepa ostaje povezana s ambalažom tj. ostaje pričvršćen za bocu. Ovaj pametni dizajn rješava problem povezanosti čepa s bocom tokom i nakon upotrebe proizvoda.

“U okviru naše kategorije mi smo prva kompanija u Bosni i Hercegovini koja uvodi ovu inovaciju i pokazujemo kako pametnim dizajnom možemo pomoći zaštiti okoliša”, rekla je Vesna Trogrlić Kožul, voditeljica zaštite okoliša Sarajevskog kiseljaka.