Novosti

VTK BiH: Hitno usvajanje i provođenje Zakona o carinskoj politici


Vanjskotrgovinska/spoljnotrgovinska komora BiH je na osnovu brojnih poziva privrednika povodom usvajanja Odluke o izmjenama i dopuni Odluke o provođenju Zakona o carinskoj politici u BiH uputila Upravi za indirektno oporezivanje BiH molbu za slanje urgencije Vijeću ministara BiH za hitno uvrštavanje usvajanja ove Odluke na Dnevni red.

Nakon što ova Odluka bude usvojena, Uprava za indirektno oporezivanje BiH treba da izradi Uputstvo o pojednostavljenom postupku, a privrednici trebaju podnijeti zahtjeve za dobijanje pojednostavljenog postupka, pa je izuzetno važno ubrzano djelovanja svih uključenih aktera, posebno zato i jer trenutna Odluka važi do 31. januara 2023. godine.

Činjenica je da će se i UIO BiH naći u nezavidnom položaju jer će u kratkom vremenskom roku, nakon usvajanja svih akata, trebati ubrzano rješavati brojne zahtjeve privrednika za sve pojednostavljene postupke.

Stoga je neophodno da svi privrednici, korisnici svih pojednostavljenih postupaka, što prije podnesu relevantne zahtjeve UIO BiH, jer je od skoro 500 korisnika pojednostavljenih postupaka, samo trećina to do sada i uradila.

Inicijativa VTK/STK BiH o izmjenama Zakona o carinskoj politici BiH, a koje se odnose na nastavak korištenja pojednostavljenih procedura pri carinjenju robe, podrazumijeva primjenu pojednostavljenog carinskog postupka uvoza i izvoza po fakturi, odnosno provođenje jednostavnije i brže procedure uvoza i izvoza tokom cijelih 24 sata, svakog dana u mjesecu, što direktno utiče na bržu snabdjevenost sirovinama i ostalim repromaterijalima za proizvodnju kao i povećanje količina izvoza u kratkom vremenskom periodu.

Prihvatanje ove inicijative VTK/STK BiH je veoma značajno za privredne subjekte, jer bi se ukidanjem pojednostavljenog carinskog postupka uvoza i izvoza po fakturi ugrozio izvoz, produžio bi se rok isporuke prema kupcima, smanjili proizvodnja i poslovne aktivnosti, a povećala cijena proizvoda.