Novosti

Halcom One – prvi kvalifikovani elektronski certifikat


Halcom d.o.o. Sarajevo ponosno najavljuje prvi kvalifikovani elektronski certifikat u “cloud-u” Halcom One koji je prisutan na BiH tržištu. Više o aplikaciji i načinu korištenja, te benefitima koje donosi saznajte u nastavku teksta:

Šta je Halcom One i kome je namijenjen – da li samo firmama ili i fizičkim licima?
Halcom One je prvi kvalifikovani elektronski certifikat u “cloud-u” (oblaku) prisutan u BiH. Elektronsko potpisivanje u “cloud-u” je najbezbjedniji način potpisivanja koji je trenutno tehnološki dostupan.Kao takav, namijenjen je za identifikaciju (autentifikaciju) i potpisivanje dokumenata u elektronskom poslovanju. Halcom One certifikat ima najširu moguću primjenu, kako za fizička tako i za pravna lica. Postoji također širok spektar elektronskih usluga za građane i broj usluga koji je na raspolaganju fizičkim licima, a koji se svakog dana povećava.

Na koji način nam Halcom One štedi vrijeme i novac? U čemu su njegove prednosti za korisnike?
Halcom One kao elektronski servis omogućava korisnicima da svoje poslovanje obavljaju udaljeno iz
svoje kancelarije putem interneta kada je riječ o privredi, odnosno da elektronske servise koriste iz svog doma, ako govorimo o građanima. Prednosti za korisnika su nebrojene kada je riječ o elektronskom poslovanju u odnosu na tradicionalno poslovanje “na papiru”. Upotreba elektronskog potpisa štedi vrijeme, jer elektronske servise možemo da koristimo 24/7 putem interneta.

Da li je ovo rješenje jednostavno za upotrebu i prilagođeno prosječnom korisniku interneta ili zahtijeva neka ozbiljnija znanja?
Za razliku od kvalifikovanih certifikata, odnosno elektronskih potpisa na kartici i USB ključu, koji su do sada bili zastupljeni u poslovanju, Halcom One “cloud” certifikat je svakako još jednostavniji za upotrebu prosječnom korisniku. Za certifikate na kartici bio je potreban dodatni uređaj, čitač kartica, znanje o instalaciji drajvera za karticu i čitač, kao i programi za iščitavanje certifikata. Dešavalo se i da pojedini servisi za svoj rad zahtijevaju dodatne specifične instalacije programa, pa čak i da su programi međusobno isključivi. Sve ovo zadavalo je dosta muke prosječnom korisniku. Uvođenjem “cloud” certifikata na tržište, ovo se drastično mijenja. Korisniku je za korištenje dovoljna samo aplikacija na mobilnom telefonu putem koje potpisuje dokumenta i prijavljuje se na različite elektronske servise. Danas svaki prosječan korisnik koristi barem nekoliko aplikacija na mobilnom telefonu, pa će korištenje elektronskog potpisa biti jednostavno svakome ko ima potrebu da ga koristi. Više nema potrebe za specifičnim znanjima niti dodatnim instalacijama, što je najveći benefit za korisnike.

Zloupotreba podataka je ozbiljan rizik digitalnog poslovanja. Kako se u ovom slučaju postiže sigurnost i bezbjednost za korisnike?
Kompanija Halcom veliki značaj pridaje sigurnosti svojih proizvoda i usluga i uvijek prati najviše svjetske standarde kada je riječ o IT bezbjednosti. Kod Halcom One “cloud” certifikata, privatni ključ korisnika više nije upisan na fizičkom uređaju (kartici) već se nalazi bezbjedno pohranjen u Halcom CA servisnom centru, a korisnik mu samo pristupa za potrebe prijavljivanja i potpisivanja. Samo potpisivanje se obavlja upravo u bezbjednom okruženju kvalifikovanog pružaoca usluga od povjerenja Halcom, pa možemo reći da je certifikat u “cloud-u” tj. elektronsko potpisivanje najbezbjedniji način potpisivanja koji je trenutno tehnološki dostupan.

Proces izdavanja kvalifikovane digitalne potvrde Halcom One je vrlo jednostavan i obavlja se u tri koraka:
1. preuzimanje i popunjavanje potrebne dokumentacije,
2. dostavljanje dokumentacije na našu adresu,
3. nakon uspješno predane dokumentacije korisnik će dobiti uputstva za instalaciju i aktivaciju
aplikacije Halcom One.

Više informacija na: https://one.halcom.ba/

Aplikacija Halcom One je dostupna na Google Play ili App Store odakle se može besplatno preuzeti i
jednostavno instalirati na mobilni uređaj.