Tema u fokusu

Srebrenik – rodni grad prvog bosanskog kralja


Najmoćniji bosanski vladar, prvi bosanski kralj Tvrtko I Kotromanić, rođen je na strmoj i teško pristupačnoj stijeni nadvijenoj nad rijekom Tinjom, na obroncima planine Majevice. I danas se na toj stijeni nalazi jedna od najočuvanijih srednjovjekovnih tvrđava u BiH, dom bosanskog bana Stjepana Kotromanića sve do njegove smrti.

Stari grad Srebrenik

Srebreničku tvrđavu, kao i mnoge druge širom BiH, mještani zovu Gradina. Ovaj nacionalni spomenik BiH rado je posjećena turistička atrakcija naše zemlje. Ovo impresivno zdanje krije pravo historijsko blago, među kojima je i manji dvorac unutar njegovih zidina.

Tvrđava koja i danas impresionira kao da je iz bajke, prvi put se spominje 15. februara 1333. godine u ugovoru koji su pod Srebrenikom (tzv. Srebrenička povelja) zaključili ban Stjepan II Kotromanić (1322-1353) i predstavnici Dubrovačke Republike o ustupanju Stona, Pelješca, Prevlake i još nekih posjeda Republici u zamjenu za godišnji danak od 500 perpera.

Stoljećima njegove zidine krasi endemska vrsta biljke – bosanska zvončika, koja je specifična za ovaj lokalitet i planinu Majevicu.

Turistički kompleks „Orion“

Nakon obilaska tvrđave u Srebreniku možete napraviti predah u naselju Ormanica, devet kilometara udaljenom od grada, u turističkom kompleksu „Orion“. Turistički kompleks čine hotel, jezero sa šljunkovitom plažom, veliki otvoreni, olimpijski i dječiji bazen te tereni za tenis, odbojku na pijesku, košarku i mali fudbal, koji u kompletu nude savršen prostor za cjelodnevni boravak svih generacija.

Kompleks je smješten u krugu lovišta Ormanica koje obiluje raznom vrstom divljači.

Priče sa planine

Planina Majevica je ponos Srebreničana i turistička destinacija sa velikim potencijalom. Na njoj se nalazi nekoliko planinarskih domova te jedinstvena Etnobašta Bešić. Srebreničani je rado posjećuju zbog uređenih sportskih terena, kutka za djecu, domaće hrane i pića, koja uz čist zrak nudi i jedinstven ambijent stare Bosne.

U toku su i radovi na izgradnji sportsko-rekreativnog centra na planini Majevici, na zapuštenom prostoru nekadašnjih vojnih objekata na Okresanici.

Etno-eko dvorište “Marojević”

U blizini turističkog kompleksa „Orion“, u Gornjim Hrgovima, nalazi se svojevrsni muzej starina ovog kraja. Domaćini etno-eko dvorišta „Marojević“ mogu se pohvaliti značajnom zbirkom starina vezanih za njihov kraj, kao što su staro ognjište, mlin i etno-soba. Ovdje možete probati specijalitete tradicionalne bosanske kuhinje, a zatim se uputiti na planinarenje ili vožnju biciklom, koje vam domaćini mogu organizovati.

Ukoliko ste ljubitelj ribljih specijaliteta, u blizini se nalazi i motel „Šumski raj“ za kojeg kažu da ima najbolju riblju čorbu u ovom kraju. Specijalitet su i pastrmka sa žara i kotleti svježeg šarana.

Piše: S.V.