Novosti

Hrvatska zvanično zamijenila kunu za euro


Sinoć u ponoć bio je krajnji rok za građane Hrvatske da mogu plaćati u kunama, a više od 500 miliona novčanica i oko 5.200 tona kovanica već početkom sedmice otpremaju se u mašine za rezanje i topljenje, piše Jutarnji list.

Iako kune prestaju da budu sredstvo plaćanja i povlače se iz opticaja, građani će moći da ih mijenjaju za eure do kraja godine bez naknade i po fiksnom kursu od 7,53450 u poslovnim bankama i poslovnicama Fine i Hrvatske pošte.

Do 31. decembra ove godine građani će moći da prate cijene proizvoda i usluga u obje valute, budući da zakon obavezuje sve poslovne subjekte da cijene u eurima ističu većim, a u kunama manjim brojkama, zbog lakšeg privikavanja na nove iznose i praćenja da li su trgovci prilikom konverzije ispoštovali sve zakonske i etičke odredbe.

Psiholozi procjenjuju da će građanima biti potrebno oko godinu dana za privikavanje na novu valutu, u smislu saživljavanja sa cijenama u novim iznosima.

Iskustvo drugih zemalja pokazuje da preračunavanje cijena u staru valutu ostaje godinama u glavama ljudi, kao i utisak da je s novom valutom sve skuplje i da su smanjeni kupovna moć i životni standard.

Hrvatska vlada je u julu prošle godine donijela odluku kojom se 1. januar 2023. određuje kao datum uvođenja eura, utvrđuje fiksni kurs konverzije od 7,53 kune za euro, kao i datumi početka i završetka dvojnog opticaja i dvojnog iskazivanja cijena.

Izvor: Nezavisne.com