Tema u fokusu

Stolac – grad kamenih spavača


Na obalama rijeke Bregave još od drevnih vremena život živi jedan od najljepših gradića Hercegovine – Stolac.

Grad je to u kojem će vam već po ulasku dobrodošlicu poželjeti kameni spavači iz okrilja UNESCO-ove zaštite. Jedna od najznačajnijih nekropola stećaka u BiH Radimlja i zaštićen nacionalni spomenik BiH nalazi se uz samu cestu koja vas vodi ka ulazu u grad. Na nekropoli se nalaze 133 stećka, od kojih je najpoznatiji onaj na kojem je muška figura s uzdignutom rukom.

Stećke na Radimlji volio je posmatrati i opjevao ih je u svojoj istoimenoj zbirci jedan od najznačajnijih bh. pjesnika 20. stoljeća, rođen u Stocu, Mehmedalija Mak Dizdar. U njegovu čast, dio manifestacije „Slovo Gorčina“ koja mu je posvećena održava se upravo na Radimlji.

Stećci na Radimlji

Pored Radimlje, u okolini Stoca nalazi se još jedna velika nekropola koja se sa 273 stećka smatra jednom od najvećih do sada pronađenih. Riječ je o nekropoli Boljuni koja se nalazi u istoimenom selu, desetak kilometara od Stoca.

Vidoški i drevni Daorson

Kada se od Radimlje približavate Stocu prvo što na uzvisini iznad grada primijetite je tvrđavu koja ga čuva. Stari grad Vidoški odbrambeni je objekat koji po svojoj veličini spada u red najvećih bh. gradova, a ubraja se i u nacionalne spomenike. Ima svoje cisterne (čatrnje) za vodu, magacin za brašno, objekte za stanovanje te ostatke nekadašnje džamije. Sa njega se pruža nevjerovatan panoramski pogled na grad i okolinu.

U okolini Stoca na brdu Ošanići očuvani su ostaci još jednog starog grada – nekada glavnog grada heleniziranog ilirskog plemena Daorsa, koje je živjelo od 300. do 50. godine p. n. e. u dolini rijeke Neretve. Ovaj kiklopski grad sa akropolom, nacionalni spomenik BiH, i danas oduševljava zidinama od golemih kamenih blokova, kao i arheološkim nalazima novca, dijelova keramike i posuđa.

Begovina

Stolac se može pohvaliti očuvanim begovskim posjedom, graditeljskoj stambenoj cjelini koja je proglašena nacionalnim spomenikom države, a koju je za vrijeme Osmanskog Carstva aristokratska porodica Rizvanbegović izgradila kao svoj izdvojeni niz kuća, s konacima i velikim baščama. Na putu do Begovine proći ćete Ćupriju, jedan od najljepših stolačkih kamenih mostova.

Plaže na Bregavi

Kraj Begovine nalazi se jedna od najpopularnijih plaža na rijeci Bregavi, no ovaj grad ima ih još mnoštvo i sve su jednako očaravajuće. Samo neke od njih su plaže Kreševac, Kukavac te Pjene, čuvene po malim vodopadima ispod kojih se možete provlačiti. Uz rijeku se nalazi i nekoliko autokampova.

Piše: E.A.