Novosti

Britanska humanitarna organizacija upozorava: Uvesti veći porez za bogate kako bi se smanjilo siromaštvo


Britanska humanitarna organizacija Oxfam smatra da je postcovid era najviše bogatstva donijela najbogatijem sloju društva, zbog čega je pozvala na hitnu akciju u borbi protiv globalne ekonomske nejednakosti.

U izvještaju, čije se objavljivanje poklapa s godišnjim okupljanjem svjetske elite na Svjetskom privrednom forumu u Davosu koji počinje danas, Oxfam navodi da su najbogatiji prikupili dodatnih 26 triliona dolara na kraju 2021. godine, objavio je The Guardian.

To je predstavljalo 63 posto novca od ukupnog novostečenog bogatstva, dok je ostatak otišao u ruke 99 posto stanovništva.

Oxfam je naveo da je prvi put da je prvih četvrt stoljeća obilježeno porastom superbogatih, nakon čega je uslijedio porast ekstremno siromašnih, zbog čega, ističu u ovoj humanitarnoj organizaciji, novi porez treba uvesti za najbogatije.

Monetarne politike za borbu protiv ekonomskih učinaka covida, poput smanjenja kamatnih stopa i procesa stvaranja novca poznatog kao kvantitativno popuštanje – povećale su vrijednost imovine i dionica, koje su obično u vlasništvu bogatijih ljudi.

U izvještaju se navodi da je u prethodne dvije godine za svaki novi dolar koji zaradi jedna osoba iz 90 posto najsiromašnijih svaki milijarder dobio oko 1,7 miliona dolara. Oxfam procjenjuje da bi porez do pet posto na svjetske multimilijunaše i milijardere mogao prikupiti 1,7 triliona dolara godišnje, dovoljno da se dvije milijarde ljudi izvuče iz siromaštva i financira globalni plan za iskorjenjivanje gladi.