Novosti

Nakon dvije godine: Balovi u Beču ponovo u punom sjaju


Balska sezona u glavnom gradu Austrije tokom koje se održi 450 balova, počinje tradicionalno dolaskom Nove godine. Nakon dvije godine pauze zbog pandemije koronavirusa, sada se vraćaju u punoj snazi​​. Većina ih se održava u januaru i februaru. Vrhunac sezone je čuveni Operski bal, koji svake godine posjeti oko 5.000 posjetilaca, a ove godine će se održati 16. februara.

Među tradicionalnim bečkim balovima su oni u palati Hofburg, gdje posjetioce očekuju tematski balovi poput Bala bečkih poslastičara, Bala pravnika ili balovi pojedinih bečkih univerziteta. Osim Hofburga, balovi se održavaju i u gradskoj vijećnici. Tu se održava najmirisniji bal sa skoro stogodišnjom tradicijom, Cvjetni bal.

David Bohmann/ PID; Ripix; Highpoints Communications GmbH

Važan je i Bal Bečke filharmonije 19. januara, dok vrhunac balske sezone predstavlja čuveni Operski bal koji se održava po 65. put. Godišnje ga posjeti preko pet hiljada gostiju, a više od 2,5 miliona gledalaca ga prati putem TV ekrana.

Prema riječima organizatora, ovogodišnji bal će biti nešto drugačiji, jer će biti povezan s humanitarnom akcijom za ljude u Austriji kojima je potrebna pomoć zbog pandemije ili trenutne energetske krize.

Ulaznica, koja inače košta 315 eura, povećana je na 350 eura. Austrijski nacionalni emiter ORF također će pomoći u svojim programima prikupljanjem sredstava za navedenu inicijativu. Balska sezona se nakon februara ponovo nastavlja u junu kada će se 3. juna u vijećnici održati Bal različitosti, kojim se slavi radost života i poštuju prava seksualnih manjina. Ljubitelji slatkiša ne propuštaju Bal bombona 23. juna, gdje će biti posluženi vrhunski bečki slatkiši.