Tema u fokusu

Travnik – grad vezira i bogate kulturne baštine


Travnik je nekada bio vezirski grad te 150 godina sjedište bosanskog pašaluka i sjedište dva konzulata. Za grad se prvi put čulo 1463. godine kada je kroz njega prošao sultan Mehmed II Osvajač u svom pohodu na Jajce.

Travnik se može pohvaliti jednim od najljepših ulaza u grad zbog toga što se sa ceste vidi jedan od njegovih najvažnijih simbola – srednjovjekovna tvrđava sa koje se pruža nezaboravan panoramski pogled. Mahalama koje krase stare bosanske kuće penje se do tvrđave, a u nju se ulazi preko kamenog mostića i drvene kapije. Tvrđava i pogled će vas očarati, kao i izložbeni prostor koji je krasi.

Grad Nobelovca

U Travniku je rođen jedan od dva Nobelovaca iz BiH  i jedan od najznačajnijih bh. pisaca Ivo Andrić. Njegova rodna kuća tipične bosanske arhitekture je pretvorena u muzej u kojem možete vidjeti spomen na ovog velikog pisca – radnu sobu posvećenu romanu Travnička hronika, fototeku s dodjele Nobelove nagrade, biblioteku s umjetničkom zbirkom i „slušaonicom”, te restoran.

Plava voda

Plava voda

Ko god dođe u Travnik želi se odmoriti na Plavoj vodi. Tamo voda izvire iz stijene i huči cijelim svojim tokom do Lašve čineći ugođaj neprocjenjivim. Tu se kupuju suveniri, hrane ribice i, naravno, pije kahva – obavezno Lutvina koja se servira sa cigaretom i šibicom.

Simboli grada

Jedan od simbola Travnika je Šarena ili Sulejmanija džamija koja plijeni pažnju zbog neobičnih likovnih dekoracija na njenom vanjskom zidu, ali i u unutrašnjosti. Tu su još i Hadži Ali-begova džamija, Elči Ibrahim-pašina medresa, Zavičajni muzej u Travniku, Crkva Uspenja Presvete Bogorodice u Travniku, a neki od njih proglašeni su i nacionalnim spomenicima Bosne i Hercegovine.

Travnik je jedini grad u BiH koji ima dvije sahat-kule, a uz to još i sunčani sat. Dvije 20-metarske kule iz 18. stoljeća su podigli veziri da bi im na sve četiri strane grada otkucavale vrijeme i bile orijentacija. Kulturne znamenitosti grada možete obići interesantnom vožnjom turističkim vozićem Ćiro.

Za samo pola sata vožnje iz Travnika stiže se do Vlašića, najpopularnije planine u ovom dijelu BiH, na kojem se nalazi odlično skijalište. Vlašić je poznat i po vrhunskom siru, hotelima, apartmanima, vikendicama te dobrom provodu. Planinari ga vole zbog izuzetno lijepih staza za šetnju i brdski biciklizam, ali i skrivenih bisera poput vodopada Ilomske. Na Vlašiću možete vidjeti i tornjake, autohtonu bosansku pasminu pasa, kako čuvaju stada i pomažu pastirima.

Piše: E.A.