Tema u fokusu

Trnovo – destinacija za svako godišnje doba


Bilo da je ljeto ili zima, u okolini Trnova svašta se vidjeti ima. Od visokih planina do plodnih dolina, kraj je to kojeg krasi neopisiva okolina.

Na teritoriji ove općine smjestile su se čak dvije Vučkove planine – Bjelašnica i Igman koje su i danas najpoznatija skijaška destinacija u BiH. Za vrijeme Zimskih olimpijskih igara 1984. ugostile su takmičare iz čitavog svijeta. Bilo da ste početnik ili vrsni skijaš, na Bjelašnici i Igmanu ćete pronaći stazu za sebe. Do staza možete stići uz baby liftove, tanjiriće i sidra, a do većih visina i olimpijskih staza koje mogu biti izazov i najboljim skijašima vode dvosjedi, šestosjed i četverosjed. Ljeti šestosjedom možete krenuti i na panoramsko razgledanje Bjelašnice, što je zaista jedinstveno iskustvo.

Obje planine omiljene su i među neskijašima, ali i u druga godišnja doba zbog raznovrsnog sadržaja koji nude. Sarajlije na njima rado izletuju i šetaju, gastro ponuda je fantastična, a naročito su privlačne i ljubiteljima adrenalina.

Avanture u prirodi

Paraglajding i zipline na Bjelašnici osim avanture donijet će vam i prekrasne prizore, kao i vožnja quadovima. Ukoliko ste ipak za mirniju avanturu, bit će vam dovoljno i samo planinarenje ili vožnja biciklom mnogobrojnim stazama, i to ne samo na dvije olimpijske planine već i na Visočici i Treskavici, koje također pripadaju ovoj općini. Nagledat ćete se nestvarnih ljepota i možda ubrati koju gljivu za ručak ili ljekovitu biljku za čaj.

Prirodni fenomeni

Kraj je ovo kojeg je priroda obilato nagradila. Trusnu planinu Treskavicu izuzetno je obdarila vodom. Legenda kaže da koliko je u godini dana, toliko je na njoj izvora. Planinari je pohode da uživaju u njenom najljepšem ukrasu – „gorskim očima“, odnosno jezerima kojih ima čak deset i koja su tu još od ledenog doba. Podno Treskavice izvire i rijeka Željeznica, u Godinjskoj pećini odakle nastavlja mirno svoj tok do prirodnog fenomena nadomak sela Turovi gdje unutar uskog kanjona kao da vri kao u „kazanu“. Omiljeno je to istoimeno izletište nadomak Trnova. Ljubitelje avanture oduševit će i činjenica da se na prostoru Trnova nalazi najdublji klanac Evrope – kanjon Rakitnice, pravo čudo divlje prirode.

Umoljani

Zimska idila u selima

Pored mnoštva hotela i apartmana u kojima možete prenoćiti, pravu zimsku i planinsku idilu doživjet ćete u bjelašničkim selima u kojima itekako imate šta vidjeti. Tako se zaputite u Umoljane, selo iz legende o aždahi koju trebate čuti tokom šetnje do Studenog potoka. U Šabićima i Dejčićima naići ćete na nekropole stećaka, a u Ledićima i na jedinstvena izvorišta vode – Husrevbegova i vrelo Senabot te vodopad na Ledićkom potoku.

Zimska idila u Umoljanima

Piše: S.V.