Tema u fokusu

Tuzla – grad najstarijih rudnika soli poznat u cijeloj Evropi


Tuzla je grad poezije i slikarstva, a nadaleko je poznat i po svojim rudnicima soli i tome što u svom centru ima slana jezera, što ga čini jedinstvenim u Evropi.

Tuzla je jedan od najstarijih gradova u Evropi čiju su sudbinu odredili bogati rudnici soli. Tuzlanska so jedan je od najprepoznatljivijih bh. proizvoda koji se nalazi u svakom domaćinstvu širom BiH, ali i regije i svijeta. Prvo industrijsko postrojenje za proizvodnju soli izgrađeno je 1885. godine i od tada visok kvalitet i besprijekorna hemijska čistoća tuzlanskoj soli omogućavaju lidersku poziciju na tržištu BiH i regije. U krugu kompanije se nalazi i Muzej soli.

Slano jezero Panonika

Panonska jezera

Nijedan evropski grad, osim Tuzle, ne može se pohvaliti da u srcu grada ima slanu oazu – jedinstveno mjesto za kupanje i relaksaciju tokom vrelih ljetnih dana. Kompleks slanih jezera ispunjen je vodom koja sadrži minerale i djeluje ljekovito na tijelo.

Najposjećenija su turistička atrakcija Tuzlanskog kantona. Zbog izgradnje Panonskih jezera Grad Tuzla dobitnik je najvišeg priznanja Svjetske turističke organizacije Ujedinjenih nacija (2012. UNWTO ULYSSES AWARD). U sklopu kompleksa nalazi se Arheološki park – neolitsko sojeničko naselje i Geološki muzej, a zimi i klizalište. Na njima se održavaju i brojne manifestacije.

Tuzlanska Kapija

Trg Kapija predstavlja jedan od značajnijih simbola Tuzle. Na području Kapije 25. maja 1995. dogodio se stravičan masakr u kojem je od posljedica granatiranja poginula 71 osoba, a ranjeno njih više od 150. U znak sjećanja na žrtve masakra, na Kapiji se nalazi spomen-ploča sa stihovima Maka Dizdara.

Od spomenika islamske tradicije u Tuzli se nalazi nekoliko starih džamija, kao što su Poljska (Turalibegova), zatim Šarena, Čaršijska, Jalska, Džindijska, Mejdanska i Brđanska džamija. Možete vidjeti i Franjevački samostan i crkvu sv. Petra i Pavla, a u blizini je i Pravoslavna crkva Uspenja Presvete Bogorodice iz 1874. godine. U Srednjoj Lipnici se nalazi Kapela Gospe Lipničke iz 17. stoljeća u kojoj se nalazi slika Blažene Djevice Marije, kojoj narod ovog kraja pripisuje čudotvorne moći.

Tuzla noću

Tuzla je iznjedrila neka od najznačajnijih imena bh. kulture poput pisca Meše Selimovića i slikara Ismeta Mujezinovića kojima je u centru grada podignut i spomenik. Da biste doživjeli kulturu i historiju grada, obiđite tuzlanske muzeje: Muzej istočne Bosne Tuzla, Međunarodnu galeriju portreta, Međunarodni atelje Ismet Mujezinović, kao i Dom književnosti.

Piše: S.V.