fbpx

Novosti

Profit industrije igara na sreću u prošloj godini 63 miliona KM, državi inkasirali 43 miliona KM


Industrija igara na sreću uprkos ekonomskoj krizi bilježi velike cifre na računima, pa je tako profit u Federaciji BiH iznosio 63 miliona KM tokom prošle godine. Svi priređivači u državnu kasu uplatili su oko 43 miliona maraka. Igračima je uplaćeno više na osnovu dobitaka, te je država prihodovala veći iznos na ime naknada i poreza.

Međutim, proteklih dana su se pojavili brojni medijski naslovi koji namjerno i tendenciozno loše tumače finansijske izvještaje u ovoj industriji. Tako se uplate koje su imali igrači prikazuju kao zarada kladionica, potpuno ignorišući činjenicu da se igračima na konto dobitaka isplaćuje gotovo 90 odsto od iznosa tih uplata. Kladionicama ostaje 10 odsto od kojih se potom plaćaju svi troškovi, fiskalni i parafiskalni nameti koje imaju priređivači.

Naime, u Federaciji BiH posluje 12 priređivača igara na sreću i to na 2011 uplatno-isplatnih mjesta. Poslujući u skladu sa svim zakonskim propisima, redovno izmiruju sve obaveze prema državi, te isplaćuju plate velikom broju radnika, kao i prateće poreze i doprinose, čime podstiču domaću ekonomiju i omogućavaju građanima da žive i rade u BiH, a ne da odlaze iz svoje zemlje.

Istovremeno, u regionu, ali i širom svijeta priređivači igara na sreću zarađuju mnogo više, a njihov rad niko ne osporava, već cijene činjenicu da pune državne budžete.