Novosti

Hrvatska: Vlada ima arsenal mjera za sve koji ne žele vratiti prvobitne cijene


Predsjednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković  u subotu se ponovo osvrnuo na neopravdana poskupljenja pri prelasku s kune na euro bez rasta ulaznih troškova, i pozvao  sve one koji su to učinili da ne rade štetu potrošačima, naglasivši kako na tom problemu aktivno rade carinske i porezne službe.

U izjavi novinarima u Zadru premijer je prošlu godinu ocijenio vrlo zahtjevnom i teškom, no i to da je prošla dobro, te kako se očekuje rast od oko 6  posto, naglasivši kako su uspjeli zadržati, paketom mjera vrijednim 3,6 milijarde eura, i gospodarstvu i građanima, rast inflacije na 10,8 posto.

Dodao je kako se Vlada intervencionističkim mjerama pokazala na visini zadatka, naglasivši kako nije dobro da dio aktera “muti vodu” kada postajemo dio eurozone, šengena i kada je politika, koju je ova Vlada vodila proteklih šest godina dovela Hrvatsku u krug najrazvijenijih zemalja, kazao je.

Poručio je da zato svi trebaju biti odgovorni, dodavši kako će Vlada uprkos izglednom privrednom usporavanju u 2023. nastojati očuvati socijalnu koheziju i izbjeći socijalnu frakturu; da budu tu za građane i privredu i da građani nemaju štete od neodgovornog dizanja cijena, rekao je premijer.

Upitan o mogućnosti dizanja kolektivne tužbe protiv onih koji su dizali cijene, Plenković je odgovorio kako mu je drago da su potrošačke udruge aktivne i da trebaju biti. Vlada ima na raspolaganju arsenal mjera – i može odlučiti o uskraćivanju subvencija subjektima koji to rade, kao i druge aktivnosti, dodao je Plenković.

Izvor: poslovni.hr