Novosti

Firma “Prointer” izgubila milionski projekat implementacije i održavanje SAP softvera


Prema saznanjima portala Capital kompanija „Prointer“, koja je prethodnih godina dobila desetine miliona maraka za implementaciju i održavanje svjetski poznatog SAP softvera u institucijama i najvećim javnim preduzećima u Republici Srpskoj, izgubila je status partnera ove kompanije.

Za sada nije poznato kako će se ovo odraziti na druge brojne poslove i projekte koje firma koja se povezuje sa Igorom Dodikom, sinom predsjednika RS Milorada Dodika, ima sa javnim sektorom.  Informacije sa kojima raspolaže Capital govore da čak 35 odsto svojih prihoda „Prointer“ bazira na ugovorima koje su dobili za implementaciju, održavanje i SAP licence. Na zvaničnoj stranici njemačke kompanije SAP AG navodi se da su sada njihovi jedini partneri iz BiH „Planet Soft“ i „BH Telecom“.

Proteklih godina „Prointer“ je implementirao i održavao SAP u „Šumama RS“, „Putevima RS“, Poreskoj upravi RS, „Elektroprivredi RS“, „Elektroprenosu BiH“ i još nekim preduzećima.

Poreska uprava je 2017. godine potpisala ugovor vrijedan 7,1 miliona KM  bez PDV-a za nastavak implementacije integrisanog informacionog sisitema sa konzorcijumom firmi „Sirius 2010“ Banjaluka, „Prointer ITSS“ Banjaluka i „Prointer ITSS“ Beograd.

U međuvremenu je ovim firmama samo za održavanje i licence dala višemilionske iznose.

“Prointer” je početkom prošle godine ostao bez partnetrstva i sa svjetskom kompanijom Microsoft. Mediji su tada pisali da se prekid saradnje dovodi u vezu sa sankcijama SAD-a Miloradu Dodiku koje su početkom prošle godine i proširene.

SAD su tada na listu sankcija dodale i Alternativnu televiziju iz Banjaluke, koja je također bila u vlasništvu firme Prointer, a zatim je njen vlasnik postala „Infinity media“, koja je i vlasnik Una TV, a koja se povezuje sa porodicom Dodik.

I „Prointer“ i „Infinity media“, koja je vlasnik ATV-a, su članovi „Infinity International Group“.

Izvor: capital.ba