Novosti

Ko je Snježana Köpruner za koju bi svi željeli raditi?


Žena o kojoj ovih dana bruje svi portali, Snježana Köpruner, jedna je od najuspješnijih bh. poduzetnica, vlasnica firme GS-TMT iz Travnika iz koje je nedavno plasirano električno dostavno vozilo Evo o kojem smo ranije pisali.

Snježana je porijeklom iz Zadra, s dugogodišnjom adresom u Njemačkoj, gdje je radila kao veoma uspješna konsultantica njemačkim kompanijama pri analizi tržišta i analizi troškova. Svoj poduzetnički duh odlučila je donijeti na ove prostore i tako je BiH postala njen dom. Prepoznajući blagodeti zemlje i vrijedne ljude počela je, zajedno sa suprugom, ulagati u konkretne i velike projekte, obnovila je rad tvornice GS u Travniku koja danas broji oko 500 zaposlenih i čija je prosječna starost 31 godina. S velikom ljubavlju obnovila je i kuću Ive Andrića u Travniku. Također, otvorila je tvornicu u Prozor-Rami koja će u početku raditi dijelove za bagere firme Liebherr.

Prenosimo dio intervju sa portala Centralna.ba:

U Travniku zapošljavate više od 500 osoba s prosječnom neto plaćom od 1400 KM. To je iznad bh. prosjeka, a čuli smo i da vaši radnici imaju i druge pogodnosti?

Danas kod nas radi 517 radnika s prosječnim primanjima od 1.475 KM. Mišljenja sam da to i nije tako velika plata kada znate da svako kod nas zaradi tu platu. Politika Uprave je imati zadovoljne radnike, pa im plaćamo jednom godišnje sve sistematske preglede, a ne samo obavezne. Imamo blagajnu uzajamne pomoći i svoj vrtić. Dajemo stipendije djeci naših radnika, kao i ostalim učenicima koji kod nas polože testove. Kada živite u zemlji koja i nije baš funkcionalna, onda trebate preuzeti neke funkcije koje ona ne ispunjava. Kada govorite o 1000 KM, mislim da govorite o minimalnoj plati. Mišljenja sam da je poslodavcima koji rade u niskoakumulativnim djelatnostima, kao što su koža i tekstil, taj iznos nemoguće isplaćivati. Sada je vrijeme kada posebno trebamo voditi računa o zaposlenicima jer ih je sve manje i manje. Mislim da oni poslodavci koji ne shvate kako im je vrijedan i educiran zaposlenik najveća vrijednost u firmi neće opstati.

Izvor: centralna.ba; vecernji.ba