“Let's do it” obilježava 26. januar kao Svjetski dan obrazovanja o zaštiti životne sredine

“Let's do it” obilježava 26. januar kao Svjetski dan obrazovanja o zaštiti životne sredine

Širom svijeta se 26. januar obilježava kao Dan obrazovanja o zaštiti životne sredine, a datira još od 1972. godine kada je u Štokholmu, u okviru konferencije Ujedinjenih naroda donesena Deklaracija u kojoj je istaknuta potreba za kriterijumima i zajedničkim principima koji će svim ljudima ponuditi inspiraciju i smjernice za očuvanje i unaprjeđenje životne sredine.

Obrazovanje o zaštiti životne sredine podrazumijeva poznavanje prirodnih i društvenih nauka potrebnih za razumijevanje i rješavanje ekoloških izazova, ali i formiranje novih sistema vrijednosti čovjeka u odnosu na prirodu i okruženje, zasnovanih na redefinisanim moralnim principima. Neznanje i ravnodušnost može izazvati ogromnu i nepopravljivu štetu okolini od koje zavise naši životi i dobrobit.

Širom svijeta, državama je bitna ekologija, pored turističkih mogućnosti, manjeg finansiranja, zdrava okolina je jako bitna za zdravlje čovjeka. Odgovornost i svijest svakog građanina za brigu o okolini, čistoći javnih prostora, čuvanje vlastitih okućnica, selektivnom zbrinjavanju otpada, osmišljavanja i korištenje prostora za sport i rekreaciju nezaobilazan su put ka zdravlju pojedinca, zajednice i okruženja u cjelosti.

Stoga je aktivno uključivanje građana u zaštitu okoline s ciljem stvaranja zdravog okruženja za život i očuvanje zdravlja postalo nezaobilazan ulog u sadašnjosti i budućnosti!

Najnoviji tekstovi

Pin It on Pinterest

Share This

Share!

Podjeli ovaj sadržaj sa prijateljima.