Novosti

Tarik Džaferović: Imamo stalni pad broja poziva za finansiranje privrede, nadamo se jačoj podršci ove godine


Prema podacima agencije Briefing za praćenje i analizu tendera u 2022. godini objavljeno je 748 poziva/konkursa za sufinansiranje poduzetnika i privrede u BiH, što je za 12,7 posto manje nego u prethodnoj godini.

Od ukupnog broja poziva za finansiranje privrede njih 26 se odnosi na podršku biznisu koja je uzrokovana pandemijom koronavirusa, što je očekivano smanjenje kada se u vidu ima stabilizacija pandemije.

U navedenom periodu raspisan je 81 grant za različite oblasti razvoja biznisa, a podrška ženskom poduzetništvu se pominje u 57 poziva. Objavljeno je i 40 poziva za razvojne kredite a za pokretanje privatnog biznisa i startup preduzeća objavljena su 62 poziva.

Direktor agencije Briefing Tarik Džaferović izjavio je da, kada pogledamo period od 2018. do danas, imamo stalni pad broja poziva za finansiranje privrede.

– Razvoj poduzetništva je ključan za razvoj naše ekonomije. Nadamo se jačoj podršci poduzetnicima u narednom periodu, posebno zbog aktuelne globalne ekonomske krize – istaknuo je Džaferović.