Novosti

“Unis” dobio novu ponudu: “Fructa trade” nudi 12,2 miliona za kupovinu


Fabrika cijevi “Unis” ponovo je u žiži javnosti, obzirom da je stigla nova milionska ponuda za kupovinu. Naime, „Fructa trade“ iz Dervente ponudila je 12,2 miliona KM za kupovinu imovine  Unisove fabrike koja je u stečaju, a pored cijene dostavila je i bankarsku garanciju.

„Fructa trade“ se pojavljivala i na prethodne dvije licitacije „Unisa“ i nudila milione, ali kada je trebalo da uplati novac, odustajala je od kupovine. Zbog toga je, na prijedlog stečajnog upravnika Dragana Danilovića, Skupština povjerilaca donijela odluku da prilikom licitacije zainteresovani ponuđači moraju dostaviti i bankarsku garanciju.

Na današnjoj licitaciji pored „Fructe“ pojavile su se još dvije firme iz Banjaluke i Dervente, ali nisu imale bankarsku garanciju i tvrdile su da takav zahtjev nije zakonit.

Bez obzira na to licitacija je održana i „Fructa“ je izabrana kao najpovoljniji ponuđač s obzirom na to da je jedina ispunjavala uslov koji se odnosi na garanciju.

Saga oko prodaje imovine „Unisa“ traje već mjesecima kada su na licitacijama počele da se pojavljuju derventske firme „Fructa trade“ i „Feromaster“. Ove dvije firme su bile najbolji ponuđači na prethodne dvije licitacije, ali su obje odustajale kada je došao trenutak za plaćanje navodeći kako nisu u mogućnosti da plate.

Stečaj u „Unisu“ otvoren je 17. decembra 2019. godine. Imovina preduzeća procijenjena je na više od 40 miliona maraka, a odlučeno je da se sve prodaje kao cjelina.

Izvor: capital.ba